Zagrebancija

Arhiv Kina Mosor- čuvar kolektivne memorije grada

Autor: Maja Gujinović 2/25/2010 17:25

Kao rezultat nastojanja da se građanima Zagreba vrati prostor koji je tijekom vremena izgubio svoju prvotnu funkciju, no ostao živ u kolektivnoj gradskoj memoriji u petak, 26. veljače u 18 sati svečano se javnosti otvara Arhiv Kina Mosor.

Arhiv je rezultat zajedničkih nastojanja O.Š. S.S. Kranjčević, inicijative stanara četvrti, Udruge Pravo na Kvart, Udruge roditelja O.Š. S.S.Kranjčević Ziherica, Vijeća gradske četvrti Donji grad i Platforme 9,81 da se napušteni gradski prostor vrati njegovim građanima kao prostor javnog okupljanja.

Razni predmeti nađeni u zgradi Kina i različite dokumentacije iz Arhiva Grada Zagreba, foto albumi obitelji Balen, iz Kinematografa Zagreb, od zaposlenicika Kina i njihovih potomaka te građanima ovog dijela Donjeg grada čine ovaj jedinstveni Arhiv.

 

Povijest zgrade Kina seže u 30-te godine 20. stoljeća a u Povijesnom arhivu spominje se 1935. kada je Martin Balen investirao u projekt Kina Union te podnio zahtjev za izgradnju tadašnjem XVI. Gradskom građevnom Odsjeku. Zgrada koju je podigao bila je kombinirane funkcije: u donjem dijelu nalazila se kino dvorana dok su iznad nje sagrađeni najamni stanovi za brojnu srednju građansku klasu koja se tih godina doseljavala u Zagreb.

Kino je dokaz stupnja razvoja i kulturnih potreba tadašnjih Zagrepčana te govori o osviještenosti građanske klase.

Nakon II. svjetskog rata, zakonom o nacionalizaciji, Kino je postalo državnom imovinom te je ime promijenjeno u Kino Mosor. Državno poduzeće Kinematografi Zagreb prostor je kontinuirano koristilo do 1996. godine. Većina građana Zagreba sjeća se Kina upravo iz perioda socijalističke Hrvatske.

 

Exit mobile version