Zagrebancija

Analiza kandidata za gradonačelnika Ivanić Grada

Autor: mr.sc. Ljiljana Buhač 5/31/2013 12:20

Nastavlja se politička utakmica u Hrvata za drugi krug lokalnih izbora. Negdje je bilo vrlo tijesno za pobjedu u prvom krugu. To se dogodilo i u malom lijepom gradu Ivanić Gradu. Za vrlo mali broj glasova za pobjedu u prvom krugu koalicijski kandidat (HDZ,HSS,HČSP) Javor Bojan Leš nije prošao i ulazi u drugi krug sa SDP-ovim kandidatom Borisom Kovačićem. Birači Ivanić Grada su jasno poslali poruku da su spremni za promjene.

Što reći o kampanjama dvaju kandidata u prvom krugu i kampanju u drugom krugu? Tijekom kampanje u prvom krugu lokalnih izbora mogao se steći dojam da se Kovačić nije baš pretjerano trudio prezentirati svojim sugrađanima i ponuditi nešto novo i uvjeriti ih da je on ta osoba koja bi trebala i dalje voditi grad. Bio je siguran u svoju pobjedu. Kampanja mu je bila bez okusa, boje i mirisa, nije bilo jasno artikuliranih poruka niti je građanima prezentirao program. Trud se isplatio kandidatu Javoru Bojanu Lešu. Aktivnost i prisutnost među sugrađanima, jasne poruke koje je slao i program koje je prezentirao građani su jasno honorirali visokim postotkom glasova. Shvatio je Leš da što više saveznika, to više izvora informacija, a dostupnost informacijama je od presudnog značenja za uspjeh. Građani su njegovi saveznici.

Drugi krug kampanje vrlo je zanimljiv. Kovačić je započeo kampanju s napadima, kako na protukandidata, tako i na same sugrađane. Pa je tako u emisiji na Radio Sljemenu pokazao vidovnjačke sposobnosti zašto protukandidat nije došao na sučeljavanje i izjavio: ”….ljudi ne vide što se sve uradilo, ako im stalno ne ponavljate brzo zaborave, … zaborave kojim su ulicama išli na izbore….”. Ono što građani ne vole, a to je kampanja i izjave kandidata koji se vode na osobnoj razini. Tijekom cijele emisije se bavio svojim kandidatom i njegovom obitelji od sedmog koljena, pokazao zavidne vidovnjačke sposobnosti na principu što bi bilo kad bi bilo i ono najvažnije vrijeđao je inteligenciju svojih građana (građani ne vide niti ne pamte) od kojih očekuje glasove. Nastavi li Kovačić s takvim istupima, Leš ne treba niti krenuti u kampanju jer će za njega to odraditi aktualni gradonačelnik. Konfucije je rekao: ”Zbog jedne riječi čovjeka često smatraju mudrim, a zbog jedne riječi često ga smatraju glupim. Uistinu moramo dobro paziti što govorimo”. Tijekom emisije je Kovačić pokazao nestrpljivost, nervozu i da je loš slušač. Nema strpljenja da sugovornik dovrši pitanje i misao, nego jednostavno upada u riječ, dovršava njegove rečenice, prekida sugovornika, komentira prije nego što je druga osoba dovršila svoju izjavu, pretjeruje s povratnom informacijom i daje previše komentara. Trebao bi imati na umu da imamo dva uha i jedna usta. Osoba koja dobro sluša nije samo omiljena, nego nakon nekog vremena nešto i zna (Wilson Minzer). Nestrpljenje i ne slaganje s sugovornikom pokazuje neverbalno, na način da počne čistiti nevidljive mrvice s odjeće. Slobodno ga tada upitajte s kojim dijelom pitanja ili odgovora se ne slaže. Nastupi su mu neuvjerljivi, neusklađenost govora i tijela. U drugi krug Leš ulazi sigurnije.

Javor Bojan Leš pripada mladim političarima koji znaju što je strategija poslovanja i to je pokazao kroz kampanju i to su građani prepoznali. Sistematiziran i strukturiran. Bavljenje sportom (rukometom) i sportska disciplina mu zaista pomažu u kampanji. Prepoznao je da samo timskim radom može postići rezultat i da je broj jedan mali broj. Dobro je artikulirao poruku u kojem smjeru će voditi grad. U javnim nastupima mu nedostaje mu malo strasti i srčanosti. Shvatio je Leš na vrijeme Machiavellijevu poruku: ”Čovjek nikada ne smije otkriti svoje namjere, a svejedno treba svim silama stremiti k ostvarenju svojih želja”. Javni nastupi su mu odmjereni, dobro sluša i samozatajan je. Leš pripada istraživačkom tipu osobe. Te osobe su društvene, komunikativne, ambiciozne, željne moći i utjecaja. Odgovorne su i praktične, iskrene. Karakterizira ih marljivost koja graniči s radoholičarstvom i zbog te osobine ponekada mogu biti teški suradnici. Željni su prodora u nepoznato, nezavisni i vrlo prilagodljivi. Odlučna akcija im je pokretačka snaga. Dobro je znati da ”Nema tog vjetra, koji bi bio naklonjen onome tko ne zna kamo plovi”, rekao je Michael de Montaigne.

 

Exit mobile version