Zagrebancija

Aktualan glazbeni program prvog Demode festivala

Ted Leo and the Pharmacists jedan su od najistaknutijih i najplodnijih indie bendova američke istočne obale

Autor:: M.G. / Demode kolektiv 5/18/2010 9:05

Sedmeročlani audiovizualni Demode kolektiv, nakon više od pet godina djelovanja, brojnih nastupa i gostujućih izvođača, po prvi put predstavlja Demode festival nezavisne glazbe i videa koji se u suradnji sa Kulturom promjene SC-a održava od 15. do 22.svibnja u prostorijama SC-a i SKUC-a Pauk.

Demode festival osmišljen je kao festival nezavisne glazbe i videa čija je svrha promicanje mladih domaćih glazbenika i video umjetnika te predstavljanje etabliranih međunarodnih audio-vizualnih izvođača s naglaskom na suvremenoj alternativnoj glazbi, popratnim vizualizacijama i video instalacijama.

Glazbeni program festivala iznimno je aktualan; gotovo svi izvođači u posljednjih nekoliko mjeseci izdali su odlične nove uratke, bilo u obliku albuma ili EP-a.

Mnoge će iznenaditi kombinacije izvođača na festivalu, ponajprije ona folk punkera Teda Lea i elektroničara poput Dangera, no bolji poznavatelji glazbe sjetit će se da je Ted Leo nebrojeno puta isticao svoju ljubav prema Daft Punk-u i da na svojim koncertima redovito svira pokoju obradu njihovih hitova.

Besplatna VJ radionica, tribina o nezavisnom glazbenom izdavaštvu i drugi popratni programi  

Video program festivala ugostit će neke od najistaknutijih stranih i domaćih VJ-a, a priliku će dobiti i najbolji mladi izvođači koji budu sudjelovali na VJ radionici.

U sklopu Demode festivala održat će se već spomenuta VJ radionica, tribina o nezavisnom glazbenom izdavaštvu u Hrvatskoj i predavanje o 8-bit kulturi i glazbenoj produkciji. Popratni programi festivala su besplatni. Od subote 15. do 20. svibnja održava će se tako VJ radionica za koju se prijavljuje na demodecollective@gmail.com (s naznakom ‘Prijava na VJ radionicu’), a raspored će svaki dan stizati na e-mail sudionika.

Četvrtak, 20. svibnja donosi tribinu o nezavisnom glazbenom izdavaštvu na kojoj sudjeluju voditelji i predstavnici etiketa Slušaj najglasnije, Monlee, DOP records, Dirty Old Records, Earwing, Kekere Aquarium, Bondage i Zvuk močvare, a nakon nje slijedi slijedi slušaonica Živa Muzika u caffe baru Teatra &TD.

Predavanje o 8-bit kulturi uz Anders Carlsson iz Goto80 i Berislava Jozića, novinara magazina GamePlay održat će se u petak 21. svibnja u 18 sati u caffe bar-uTeatra &TD.

Na prvi Demode festival stižu predvodnici electro i indie scene

Istu noć, Danger, jedan od predvodnika nove francuske electro scene, čija se zadnja ploča rasprodala u tri tjedna rasplesat će podij SKUC-a. Uz njega svirat će i Goto80, odnosno Anders Carlsson, već se gotovo 20 godina bavi produkcijom 8-bitne glazbe te The Lowbrows, kreativni dvojac iz Tokija oformljen 2005. godine čija se glazba najlakše može opisati kao dramatični electro dance.

Za vizualni dio te večeri bit će zadužena španjolska umjetnica Raquel Meyers koja koristi grafiku niske rezolucije za dobivanje nadrealnih slika i čudnih atmosfera, a uz nju video će puštati i domaći VJ Liik.

Jedan su od najistaknutijih i najplodnijih indie bendova američke istočne obale Ted Leo and the Pharmacists svoj osebujni glazbeni izričaj stvoren mješavinom punka sa folk, dub i mod elementima predstavit će u subotu, 22. svibnja, u Atriju Teatra &TD. Kao zagrijavanje za ovaj nastup na pozornicu će se popeti hrvatski Marshmallows, grupa koja postoji već petnaestak godina. Ono što sviraju jedni opisuju kao ‘indie pop s mjestimičnim country/americana college-pop elementima’, drugi kao ‘Krapina blues’, a treći kao ‘rock’n’roll s elementima country-folka i rockabillyja’.

Festivalske ulaznice prodavati će se u ograničenom broju za 100 kn, a mogu se naručiti na demodecollective@gmail.com s naznakom ‘Narudžba festivalske ulaznice’. Ulaznice za pojedinačne nastupe biti će dostupne u pretprodaji na blagajni Teatra &TD, u Dirty Old Shopu u Tratinskoj 22 i u knjižari Rockmark u Berislavićevoj 13. Radno vrijeme blagajne Teatra &TD je svaki dan (osim nedjelje) od 11 do 13 h, te od 18 do 20 h, Dirty Old Shopa od 9 do 20 h, subotom od 9 do 14 h, a Rockmarka od 9 do 20 h, subotom od 10 do 14 h.

Više informacija o cijelom događaju možete vidjeti na http://www.demodeisout.com/.

 

Exit mobile version