Zagrebancija

UDOMLJAVANJE JE FORA: Predstavljene nove zakonske obaveze vlasnika kućnih ljubimaca

Dobro je poznato kako je pas čovjekov najbolji prijatelj, a upravo to prijateljstvo proslavljeno je akcijom “Udomljavanje je fora”.

– No, nažalost nekad to prijateljstvo nije obostrano. Jednostavno čovjek prema psu ne pokazuje jednaku ljubav, već pokazuje neodgovornost, ali njoj se može stati na kraj – izjavio je Luka Oman, predsjednik Udruge Prijatelji životinja.

Akcija se održava s ciljem poticanja udomljavanja napuštenih životinja i odgovornog postupanja vlasnika prema kućnim ljubimcima. Tim povodom, podijelili su i dobre vijesti.

-U nacrt nove odluke o kućnim ljubimcima stavljeno je da će biti propisana trajna sterilizacija, odnosno ili će psi trebati biti kastrirani ili će se imenom i prezimenom stajati iza odgovornosti. Građani će moći birati ali nema između, ili imenom i prezimenom registracija ili kastracija i to je nešto što je zakon sada omogućio – objasnio je Oman.

Najavili su i pokretanje redarstva za životinje koje će krenuti u kontrolu mikročipiranja.

– Pohvala još jednom Gradu Zagrebu što će uvesti reda i biti opet među prvima koji će pokazati da svi oni koji se ne ponašaju prema životinjama kako treba, da će biti opomenuti zbog toga – dodao je Oman.

Neodgovorni vlasnici koji nisu izvršili svoju zakonsku obavezu neće samo biti opomenuti, već moraju platiti kaznu koja može iznositi do 6.000 kuna. Poznati prijatelj životinja je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je i ovoga puta došao u društvu svog najboljeg prijatelja, Rudija.

– Mi koji smo zaljubljeni u kućne ljubimce i prepoznali smo tu toplu emociju i interakciju između kućnog ljubimca i čovjeka, moramo tolerirati i uvažavati jedni druge – zaključio je Bandić.

 

 

 

Exit mobile version