Zagrebancija

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA GLASA: Besplatni preventivni pregledi za građanstvo

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake se godine, u Hrvatskoj otkrije preko 300 novih karcinoma grla, a po preživljavanju oboljelih pacijenata pri samom smo europskom dnu.

-To nije zbog toga što su naši kirurzi, naše zdravstvene ustanove loše, nego zbog toga što bolesnici dolaze kasno i u poodmaklim stadijima bolesti koje je zapravo jako teško, a ponekad i nemoguće liječiti – napomenuo je Krešimir Gršić, predsjednik Zagrebačke lige protiv raka.

Kako bi se te crne brojke smanjile, stručnjaci ističu kako je upravo jednostavan preventivni pregled prvi korak pri postavljanju ispravne dijagnoze.

– Svaka osoba koja je promukla dulje od četiri tjedna, a pritom je pušač, trebala bi se javiti svojem liječniku , koji će ga dalje uputiti otorinolaringologu, koji će jednostavnim tehnikama fizički pogledati što se s tim glasom zbiva – dodao je Gršić.

U rizične dobne skupine uglavnom spadaju muškarci, stariji od 40. godina.

– Koji jako puno puše, koji pritom konzumiraju velike količine alkohola ili ljudi koji rade u industriji kao što je kožna, kemijska, gdje je njihov gornji respiratorni sustav izložen različitim parama i kemikalijama koje udišu – objasnio je Gršić.

Kao, dio aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana glasa, za građanstvo su organizirani besplatni pregledi, a za iste nisu potrebne uputnice. Pregledati se možete 18. travnja, u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice, KB Merkur, u Centru za ekspertnu medicinu te Poliklinici SUVAG, uz prethodnu telefonsku najavu. Ako osjetite dugotrajnu promuklost, gubitak glasa ili slične simptome, istima se možete obratiti tijekom cijele godine.

Exit mobile version