Zagrebancija

Rekordan broj natjecatelja trčao stepenicama do vrha Zagrepčanke

Prije šest godina izniknula je ideja za utrku po stepenicama koja nosi naziv “Zagrepčanka 512” po, svima poznatoj, zgradi u kojoj se održava. Neobična utrka ubrzo se pretvorila u tradicionalno sportsko natjecanje.

– Bilo je svega stotinjak ljudi koji su se odlučili penjati na 25. kat, a danas smo došli do broja od 560 prijavljenih. Smatram da to dovoljno pokazuje koliko je ova utrka narasla – izjavila je Tea Gvardijan, voditeljica komunikacija DŠR “Aktivan život”.

O popularnosti utrke govori i podatak da natjecatelji dolaze, ne samo iz Hrvatske, već iz raznih dijelova Europe.

– Drago nam je da ne dolaze samo iz Zagreba nego iz cijele Hrvatske, ali također imamo natjecatelja iz Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine – dodala je Gvardijan.

Premda rekord iz 2015. godine još uvijek drži Slovenac Matjaž Mikloša, koji je 490 stepenica prešao za dvije minute i 34 sekunde, u posljednjih nekoliko godina u utrci sudjeluje sve više žena.

– Svaki dan prolazim kraj te zgrade dok odlazim na posao. Čula sam za utrku sasvim slučajno, s obzirom na to da pratim razne sportske portale. Zaintrigiralo me jer nikad nisam trčala uz stepenice, pa sam htjela sam ovo isprobati – objasnila je natjecateljica Ines Vuković.

Oni koji utrku po stepenicama isprobaju jednom, često se vrate i više puta. Dobne granice ne postoje, a ako ove godine niste sudjelovali, uvijek postoji sljedeća.

– Pozivamo sve da iduće godine dođu. Imamo natjecatelje svih dobi, sudjeluju čak neke osobe koje su starije od 80 godina, a imamo i one mlađe, tako da svatko tko želi probati može to učiniti barem jednom – zaključila je Gvardijan.

 

Exit mobile version