Zagrebancija

50. izdanje Međunarodnog festivala lutaka okupilo 8 zemalja svijeta

Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Slovačka, Češka, Kina, Rusija, Norveška, Crna Gora, te hrvatska kazališta lutaka od 16. do 22. rujna pripremili su više od 40 lutkarskih predstava u sklopu 50. izdanja Međunarodnog festivala kazališta lutaka.

– Ovaj festival ima svoju publiku. Nisu to samo djeca, nego i odrasli jer imamo predstave i za odrasle. Sama činjenica da ovaj festival svake godine poprati od 10.000 do 12.000 gledatelja govori koliko je on značajan. U ovih 50 godina više od milijun gledatelja je sudjelovalo na ovom festivalu i pogledalo programe koji su izvedeni na PIF-u, a to je ukupno 488 predstava – rekao je Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno.

Festival je otvoren predstavom Djevojčica iz Leningrada.

– Festival je tematski obojen u smislu što su neke predstave na granici lutkarstva odnosno neke predstave čak i prelaze tu granicu. Izvedene su na način da prepoznajemo lutkarsko mišljenje, te elemente koje nikada ne bi stavili u predstavu koja nije lutkarska. Tu su i predstave u kojima ne nalazimo klasične lutke nego crteže, projekcije, dakle lutkarske elemente ali bez lutke – dodala je Livija Kroflin, umjetnička voditeljica programa.

Pokrovitelj festivala je i Grad Zagreb, koji je u palači Dverce svečano ugostio sve sudionike PIF-a.

Exit mobile version