Zagrebancija

14. Dani bosanskohercegovačke kulture

https://vbnmgz.hr/dani-bosanskohercegovacke-kulture-u-zagrebu-3/

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine organizira manifestaciju „Dani bosanskohercegovačke kulture“ koja traje od 21. do 26. studenog. U okviru spomenute manifestacije, sve zainteresirano posjetitelje očekuje raznovrstan program koji uključuje emitiranje igranih, dokumentarnih i animiranih filmovi renomiranih filmskih redatelja nastalih u produkciji ili koprodukciji bosanskohercegovačke kinematografije. Manifestacija “Dani bosanskohercegovačke kulture” također uključuje i ostvarenja iz drugih umjetnosti, poput  scenske, likovne i glazbene umjetnosti, stoga sve ljubitelje umjetnosti očekuje zaista raznovrstan i bogat program. Uz podršku Turske agencije za suradnju i koordinaciju uspjeli su izaći i izvan okvira Grada Zagreba, čime su program dodatno obogatili kulturnim sadržajima i u drugim mjestima, što je Vijeću bosanskohercegovačke nacionalne manjine Grada Zagreba posebno drago.

“Dani” su otvoreni projekcijom filma Djeca sa CNN-a poznate bosanskohercegovačke redateljice Aide Bukvić, a film je emitiran u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. To je priča koja prati život mladića iz Srebrenice i djevojku iz Vukovara koji spletom okolnosti postaju cimeri te se prati njihov životni put. U Rijeci se u srijedu, istog tjedna održava Večer sevdaha, u sklopu kojeg nastupa domaći zbor Sevde koji uključuje i narodnu nošnju i izvođenje folkora. Nadalje, u četvrtak će se pak u Sisku prikazati film Djeca sa CNN-a, Aide Bukvić.

U razgovoru s Arminom Hodžićem, predsjednikom Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba poručio je da je Vijeću iznimno drago što će imati priliku u prostorijama Kulturno informativnog centra Bosne i Hercegovine održati ovaj svečani prijem na upravo na Dan državnosti Bosne i Hercegovine koji se obilježava 25. studenoga, a koji će okupiti preko 100 ljudi iz različitih institucija Republike Hrvatske, baš kao i Bosne i Hercegovine. U subotu 26. studenog u Gradu Samoboru održat će se večer sevdaha uz nastup zbora Bulbuli i ansambla Bosana te poznatog pjesnika Enesa Kiševića. Na isti dan će u se u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru održati kazališna predstava o znanstveniku Nikoli Tesli namijenjena našim najmlađima, koju će izvesti glumac Vlado Posavec.

“Kroz ovaj projekt nastojimo biti ambasadori Bosne i Hercegovine u kulturnoj oblasti te nastoje građanima Republike Hrvatske ponuditi ono najbolje od bosanskohercegovačke kulture”, rekao nam je Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Istim su povodom i prošle godine premijerno, pred punom dvoranom, pustili film Quo vadis Aida? redateljice Jasmile Žbanić u zagrebačkom kinu Tuškanac, a među gledateljima su se pojavili i poznati glumci Emir Hadžihafizbegović i Izudin Bajrović. Aktivnosti Vijeća bošnjačke manjine Grada Zagreba uvijek su bogate te Vijeće predano radi tokom cijele godine. Stoga odmah po završetku ovogodišnjeg programa počinju pripreme za nadolazeću sezonu.

 

 

Exit mobile version