Zbirka svjedočanstava o prošlosti i sadašnjosti

Autor: Margarita Weisz 11/14/2014 16:04

Knjiga Anđe Raič i Veljka Đrođevića Vukovarska bolnica 1991. – početnica čovječnosti, zbirka je svjedočanstava o teškom vremenu hrvatske povijesti, Vukovarcima i herojskim naporima zdravstvenih djelatnika u Domovinskom ratu.

– To što nam se činilo da je pala Vukovarska bolnica, da je Vukovar pao, da Vukovara više nema mjerilo je našu tugu i tragediju stradanja Vukovaraca, ali nikada, baš nikada nije značilo da smo pomislili da je Vukovar izgubljen za Hrvatsku. Vukovar nikada nije bio izgubljen za Hrvatsku kao što ni Hrvatska nikada neće biti izgubljena za Vukovar – odlomak iz predgovora pročitala je urednica knjige Anđa Raič.

Borba djelatnika vukovarske bolnice za spas ljudskih života bez obzira na nacionalnost ili vjersku pripadnost ostavlja trajno nasljeđe budućim zdravstvenim djelatnicima.

– Ja sam prije dva mjeseca posjetio memorijalno groblje Ovčara. Tada sam pomislio da nešto moramo napraviti, ne zbog sjećanja nego zbog budućih generacija posebno onih koji će se baviti medicinom i koji počinju učiti medicinsku etiku. Vukovarska bolnica bila je temelj čovječnosti – istaknuo je urednik knjige Veljko Đorđević.

Prvi dio knjige čine svjedočenja bolničkih djelatnika iz 1991. godine dok se u drugom okreću sadašnjosti, posljedicama rata i tegobama koje muče one koji su branili Vukovar i Hrvatsku.

– Najosjetljivija skupina su branitelji koje bih ja poistovjetila s poviješću hrvatske domovine. Ako volimo svoju zemlju moramo voljeti i poštivati one koji su je stvarali – zaključila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Bolne uspomene koje su ovom knjigom probuđene svjedoče da vukovarska bitka nije stvar prošlosti već simbol vječne borbe dobra i zla, borbe za konačnu pobjedu ljudske jednakosti, slobode i dostojanstva.