Zaronite u svijet podmornice u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Sve do nedjelje 23. travnja posjetiteljima Tehničkog muzeja Nikola Tesla ponovno se pruža nesvakidašnja prilika razgleda unutrašnjosti originalne podmornice iz Drugoga svjetskog rata

Mala talijanska podmornica, jedina od 26 proizvedenih podmornica koja je preživjela 2. svjetski rat sada se konačno nalazi na suhom i ponovno je oživjela za sve posjetitelje Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

– Izvana je velika 15-ak metara dužine i 4 metra širine. Izvana obično lijepo izgleda, ali iznutra djeluje dosta klaustrofobično, tijesno je i nema stolica, kreveta, wc-a, kuhinjskog suđa i slično kao u današnjim nuklearnim podomornicama, kojima bi ovo služilo kao neki pomoćni brod – rekao je organizator komunikacije s javnošću i posjeta Marijo Zrna.

Ova podmornica mogla je zaroniti pedesetak metara ispod površine vode, nije bila predviđena za dugi boravak što znači da je posada u njoj boravila najviše 5 do 10 sati, a cijeli svoj radni vijek obavljala je u Jadranskom moru. Za ulazak u nju valja imati i fizičke predispozicije, a ne preporučuje se osobama koje pate od klaustrofobije.

– Prvi je struk, tako da se obavezno prije izmjerite. 172 cm je vrijednost koja je maksimalna. Preporučuje se da ste gipkiji, da nemate problema s reumom da se ne bi zaglavili jer su stepenice kojima se spuštate dole dosta nespretne. Naravno, komotnija odjeća, bez visokih peta, mini suknji. Posebno molimo da pripazite ako imate problema sa klaustrofobijom – dodao je Zrna.

Prvi posjetitelji bili su oduševljeni.

– Bilo je baš dobro, malo je tijesno unutra, ali meni je baš dobro. Naučio sam svašta zanimljivo – rekao je učenik Fabijan.

Podmornica koju čuva Tehnički muzej trenutno je jedna od dvije podmornice koje se nalaze u Lijepoj našoj. Zaroniti u svijet podmornice možete i vi sve do nedjelje 23. travnja kada se zatvara za razgled.