Vlasnici pasa na Jarunu žele livadu natrag

Autor: Ivana Keleš, FOTO: Jabuka TV 3/28/2016 17:15

Vlasnici pasa na zagrebačkom Jarunu svakim puštanjem njihovog ljubimca s vodilice na travnatoj livadi između ulaza Hrgovići i ulice Hrvatskog sokola riskiraju kaznu od minimalno 500 kuna. Naime, ta livada nije klasificirana kao prostor na kojem psi smiju obitavati bez vodilice, a komunalne službe, uz pratnju policije, u posljednje vrijeme sve su češće počele kažnjavati vlasnike pasa koji tamo svakodnevno istrčavaju svoje ljubimce.

– Više nemamo prostora ni mjesta ovog tipa i ove veličine na kojem naši psi mogu obitavati bez povodca i bez lajne, a to je krajnje potrebno – rekao je jedan od vlasnika pasa Kristijan Petrović. Dodao je kako cijeli zapadni dio grada, pa možda niti cijeli Zagreb nema tako jedan veliki prostor za istrčavanje pasa.

Prije je ista livada bila potpuno ograđena, a psi su se mogli normalno puštati bez povodca. No prije četiri godine sve se promijenilo kada je MORH za vrijeme proslave Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske na livadi izložio svoja vozila. Ograda je s jedne strane tada maknuta i više nikad nije vraćena nazad, a od tog trenutka više nije dozvoljeno da psi na livadi borave bez uzice. No vlasnici pasa, bez obzira na to nastavili su voditi svoje pse na spornu livadu, jer kako kažu, psi se negdje moraju istrčati.

– Otkad znam ovo je bila livada za pse, svi ih puštaju i svi se tu druže. Ovo je jedno od rijetkih mjesta gdje psi imaju gdje za igrati se – izjavio je Marko Čorkalo, još jedan vlasnik psa kojeg svakodnevno pušta na livadi na Jarunu.

– Psi se moraju socijalizirati, moraju se družiti, ne mogu se družiti ako su na uzici – objasnila je Andreja Vučetić, još jedna vlasnica psa.

VLASNICI PASA POKRENULI PETICIJU

Najbliži park za pse gdje se oni legalno mogu puštati, nalazi se na Vrbanima, no on je, kako kažu vlasnici pasa, u veoma lošem stanju.

– Jako je malen. Manji psi se mogu provući kroz ogradu i izletavaju na cestu,a  veliki psi preskaču ogradu. Ugrožavaju se tako i vlasnici i psi – rekla je Andreja Vučetić te dodala kad padne kiša da su na tom terenu ogromne rupe i blato.

Upravo zbog toga, pokrenuta je peticija kojom se traži vraćanje statusa livade za šetanje pasa u stanje u kakvom je bila i ranije te postavljanje ograde koja je maknuta.

– Ne tražimo apsolutno ništa od grada nego da ta livada klasificira kao prostor na kojem je dozvoljeno obitavanje pasa bez upotrebe povodca i lajne – objasnio je Kristijan Petrović. Dodao je kako bi bilo odlično kada bi se i veći broj ljubitelja životinja uključio u potpisivanje peticije i podržao ih u onome što rade.

Vraćanjem statusa livade za pse na Jarunu,  kućnim ljubimcima omogućilo bi se nesmetano socijaliziranje i druženje koje im je prijeko potrebno za normalan i zdrav život, a vlasnici pasa na Jarun ne bi više morali strahovati hoće li ih svaki izlazak u šetnju s njihovim ljubimcem koštati najmanje 500 kuna.

Peticiju možete potpisati na: http://www.peticija24.com/park_za_pse_jarunska_livada