U Zagreb stigla baklja Utrke mira

5/10/2016 12:09

Plamen Utrke mira stigao je u Zagreb. Njega su u hrvatsku metropolu donijeli trkači, koji putujući kroz više od 100 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju, a čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u miru. Upravo tu baklju primo je u Zagrebu prvi čovjek metropole, Milan Bandić.

– Gospodinu gradonačelniku smo predali baklju mira kao simbol poruke mira za Hrvatsku i cijeli svijet – rekla je organizatorica Utrke mira u Hrvatskoj, Dubravka Radić. 

– Treba čestitati tim ljudima na pomicanju granica. Svatko tko nudi poruku mira je hvalevrijedan. Dajem istinsku podršku ovoj gesti i akciji – poručio je gradonačelnik Bandić.

Utrku mira u Hrvatskoj ne trče profesionalni trkači, ali im se, kako kažu iz organizacije, priključuju razni maratonski klubovi i grupe, koji će protrčati kroz jedan dio Hrvatske.

 – U Hrvatskoj ruta traje četiri dana, a trči se iz Krapine prema Novoj Gradišci – objasnila je Radić. 

Trkači koji trče utrku zaista dolaze iz svih krajeva svijeta, a glavni grad Hrvatske im se posebno sviđa. 

– Trkači su iz Australije, Velike Britanije, Makedonije, Moldavije, Rusije. Stvarno jedan internacionalni tim – izjavila je organizatorica Radić, te dodala kako su u Zagrebu bili i prošle godine, te da im se svi čine vrlo srdačni, a pogotovo djeca. 

Utrka mira svjetska je manifestacija koja se svake godine održava s ciljem promoviranja mira, sklada i prijateljstva među ljudima različitih kultura, a ove godine sudionici utrke prijeći će više od 24 000 kilometara. Mora se priznati, vrlo impresivno i pohvalno.