Strossmayer je pomagao mnogobrojne novine u Hrvatskoj

Autori: Margarita Weisz, FOTO: Jabuka TV 2/17/2016 9:02

Josip Juraj Strossmayer jedna je od najutjecajnijih osoba 19. stoljeća. Iako se čini da o njemu puno znamo, neprestano otkivamo nove trenutke u njegovom životu i radu kojima nas je zadužio i danas. Povodom 200 obljetnice rođenja đakovačkog biskupa naglasak je stavljen na njegov neizbrisiv trag u novinarstvu.

– Filozof, publicist, mecena, Strossmayer je svoj doprinos dao i novinarstvu. Mislim da se hrvatska povijest može zabilježiti prije i poslije Strossmayera. Bez njega ne bi bilo ni suvremenog hrvatskog identiteta – napomeno je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Materijalno je pomagao rad hrvatskih škola, knjižnica, novina, časopisa, a osnovao je i vlastitu tiskaru.

– On je i danas nakon toliko godina aktualan u svemu. Imao je tiskaru jer je shvatio da ga mogu ucjenjivati i kontrolirati ako to nema, a pomagao je i mnogobrojne novine u Hrvatskoj. Obzor je trajao 81 godinu, dakle dulje nego Vjesnik  – rekao je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.

Unatoč protivljenju uredništva, zalagao se da se Mariju Jurić Zagorku primi u uredništvo Obzora, te time postao i pionirom borbe za ženska prava.

– Strossmayer je bio jedan od dioničara Obzora, inzistirao je da prime Zagorku, oni su to odbijali jer je ona bila prva žena novinarka, a to je bio presedan. Kada je zaprijetio da će povući svoj udio u novinama onda su oni primili Zagorku – istaknuo je Kusić.

Strossmayer je tada postavio premise koje vrijede i danas. Znanost, znanje i obrazovanje važno je za napredak društvene zajednice, a kultura i umjetnost za očuvanje identiteta.