REKORDAN BROJ POTPORA: Predstavljeni novi projekti za poticanje poduzetništva na području Grada Zagreba

U Gradskoj upravi Grada Zagreba prezentirani rezultati natječaja za financijske potpore obrtnicima, portal Zagrebcrafts te inovativna aplikacija Izi do potpora

92 milijuna kuna iznosi investicija koju je Grad Zagreb u zadnjih je deset godina dao kroz program poticanja obrta i zanata, naročito deficitarnih zanimanja. Ove godine odobreno je novih 1. 459 potpora u iznosu od 23, 6 milijuna kuna, što je do sada najveći iznos dodijeljen kroz potpore.

– Tom mjerom sačuvali smo 4. 253 radnih mjesta. Zagrebački obrtnici, njih skoro 13 000, zapošljavaju nešto više od 20 000 ljudi. Bez Zagreba ne bi bilo obrtnika, a bez obrntika ne bi bilo Zagreba- ističe zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Osim kroz financijske potpore, Grad Zagreb i kroz dva nova projekta koja su nastala u suradnji s Obrtničkom komorom, potiče i olakšava rad poduzetnicima. Prvi od njih je portal Zagrebcrafts koji omogućava poduzetnicima da brže i lakše prezentiraju svoje proizvode ne samo na hrvatskom već i na svjetskom tržištu.

– Portal je zamišljen da bi promovirao naše umjetničke i deficitarne obrte, na način da oni budu dostupni građanima Hrvatske, ali i turistima. Portal je dvojezičan, imamo prijevod na engleskom jeziku- upućuje Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Drugi projekt je aplikacija Izi do potpora, koju je razvila konzultantica Tanja Kovačević, prvi je i jedini online konzultant u Republici Hrvatskoj, a njegova zadaća je poduzetnicima olakšati traženje i pristupanje natječajima za sredstava iz Europske unije.

– Puno poduzetnika došlo je i pitalo gdje mogu vidjeti natječaj na koji mogu aplicirati, bilo je slučajeva da su čuli za određeni natječaj dva mjeseca nakon što je ovaj završio.Poanta je u tome da vi na vrijeme možete vidjeti koji su natječaji u najavi, potom taj natječaj označite i dolaze vam notifikacije samo za taj njega- kaže Tanja Kovačević, autorica aplikacije.

Aplikacija je za sve poduzetnike Grada Zagreba narednih će godinu dana biti u potpunosti besplatna,a može se preuzeti na http://izidopotpora.hr.