Obilježava se Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Beroš: Jedna doza može spasiti život

U POVODU Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj, 25. listopada, ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da jedna doza krvi može spasiti čak tri života, zahvalio je svima koji su učinili tu plemenitu gestu i pozvao one koji to mogu da učine isto

“Vaša jedna doza krvi može spasiti čak tri života. Dan darivatelja krvi prilika je zahvaliti svima koji su učinili ovu plemenitu gestu i pozvati ostale da učine isto. Veliko hvala Hrvatskom Crvenom križu na požrtvovnosti, poticanju građana na darivanje krvi i svakodnevnom spašavanju života”, istaknuo je ministar Beroš na Twitteru.

Hrvatski crveni križ: Vi ste istinska vrijednog ovoga društva

I Hrvatski Crveni križ (HCK) je svim darivateljicama i darivateljima krvi čestitao njihov dan – Dan dobrovoljnih darivatelja krvi:

– Svim darivateljicama i darivateljima krvi, Hrvatski Crveni križ čestita njihov dan – Dan dobrovoljnih darivatelja krvi! Vi ste istinska vrijednost ovoga društva i budite ponosni na činjenicu da vaša plemenitost spašava živote.
Hvala vam na tome! – poručio je Crveni križ.

 

Manje mladih darivatelja

Unatoč pandemiji, Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima u akcijama darivanja prikupio je 142 265 doza krvi od ukupno 176 938 koliko ih je prikupljeno u Hrvatskoj protekle godine. Pandemija je ipak ostavila traga  jer su brojni darivatelji bili spriječeni odazvati se akcijama darivanja krvi, posebno mladi.

Nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima, a to je često prvi doticaj mladih s darivanjem krvi. Usto, brojni mladi su odselili i populacija darivatelja krvi u RH sve je starija. Navedene okolnosti treba shvatiti ozbiljno jer ako i dalje u Hrvatskoj želimo biti samodostatni u pogledu zaliha krvi i krvnih pripravaka, onda svi zajedno kao društvo trebamo pronaći načine da mlade što više uključimo u sustav darivanja krvi.

Blagi porast žena u darivanju krvi

Najveći broj doza krvi (61%) prikupljen je na akcijama davanja krvi organiziranim prema mjestu stanovanja, a sve se manje (12%) akcija organizira prema mjestu rada. Analizirajući spolnu strukturu davatelja krvi, od ukupnog broja prikupljenih doza krvi, 26.312 ili 18% darovale su žene, a 115.953 ili 82% muškarci.

Nakon nekoliko godina stagnacije bilježi se blagi porast broja žena. Za istaknuti je Grad Zagreb u kojem je 1.618 žena ili 26,0 % dalo krv, Međimursku županiju s 1.160 žena ili 25 %, Zadarsku županiju s udjelom od 1.424 žena ili 24 %, te Varaždinsku s 2.298 žena ili 23%. Među darivateljima koji su prvi puta darovali krv 38 % su osobe ženskog spola a 62% muškog.

Obilježavanje diljem Hrvatske

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se diljem Hrvatske akcijama darivanja krvi te svečanostima na kojima će se darivateljima uručiti priznanja i zahvalnice. Središnje događanje održava se u Osijeku i to akcijom darivanja krvi u Medicinskoj školi od 9 do 12 sati, a potom svečanošću dodjele zahvalnica i priznanja u Nadbiskupskom vikarijatu.