Nikad bogatija ponuda manifestacije “Noć knjige”

Noć knjige, manifestacija koja se odvija u zagrebačkoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, već šestu godinu za redom daje poticaj kulturi čitanja. U ponudi je više od 1020 različitih programa i prodajnih akcija, a ove godine manifestacija traje čak četiri dana.

-Svaki put kada se odvija Međunarodni dan knjiga i autorskih prava uz koju mi organiziramo Noć knjige on pada na vikend, a uoči njega, u petak se do sada održavala Noć knjige. Da smo tako postupili i ove godine izgubili bi školarce kojima je 24. travnja prvi dan škole. Onda smo odlučili obgrliti ta dva dana, Dan hrvatske knjige i Međunarodni dan knjiga i autorskih prava te na taj način omogućiti i onim ozbiljnijima i onim malo manje ozbiljnima, dakle djeci da sudjeluju na Noći knjige. Zato traje četiri dana.-rekla je organizatorica Noći knjige, Dobrila Zvonarek.

Manifestacija je nastala 2012. godine, a održava se s ciljem poticanja čitanja knjiga kako kod mladih tako i kod onih starijih.

-Prethodilo joj je jedno istraživanje čitateljskih navika u Hrvatskoj koje je pokazalo da Hrvati baš i ne čitaju. Onda je skupina ljudi vezanih uz knjigu, što nakladnika, knižara, čitatelja kojoj je cilj da barem jedan dan u godini u središte interesa stavi knjigu, čitatelja, čitanje, sve što je nama koji se bavimo knjigom, važno, odlučila sprovesti ovu manifestaciju.-govori Zvonarek.

A čitaju li Hrvati sada  više nego prethodnih godina zanima i organizatore Noći knjige. Iz tog razloga provedeno je istraživanje tržišta knjiga koje će rezultate o tome koliko zapravo Hrvati čitaju prezentirati na svečanom otvorenju manifestacije koje će se održati 21. travnja.