Nekada prepun riba, danas pun smeća koje rijetko tko čisti

Autor: Ivana Keleš, FOTO: Jabuka TV 5/18/2016 15:06

Nekada prepun riba i omiljeno kupalište svoj djeci Kustošije, a sada samo prljava voda u kojoj pokoja patka ili druga pernata životinja na tren dođe umočiti nožice. Tužna je to realnost potoka Kustošaka, moglo bi se reći i zaštitnog znaka zagrebačkog naselja Kustošija, koji je zadnjih nekoliko godina postao veoma zapušten. Na to upozoravaju i sami stanovnici Kustošije.

– Potok Kustošak je sada katastrofa. Zmazan je užasno, to se vidi naočigled.Dok je moj tata još bio ‘dečec’, bilo je puno riba u njemu i djeca su se kupala, međutim sada to nitko ne održava. U zadnjih par godina rijetko vidim koga da se brine o njemu, osim što kose travu – objasnio je Renato Krčelić, stanovnik Kustošije.

Na nekim dijelovima potok je relativno čist, kažu stanovnici, no na većini njegova toka, on je pun smeća i kojekakvog otpada.

– Ima smeća i ne znam uopće otkud dolazi to sve skupa – požalio se Krčelić.

Osim toga, ispred jedne kuće u Kustošiji, napravila se prije par godina sabirnica, koja je predviđena za sabiranje smeća kako bi potok normalno mogao pročišćen nastaviti tok. No kažu stanovnici, ona se čisti veoma rijetko.

– Samo dva puta sam vidio ljude da su došli to čistiti – rekao je Krčelić.

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Črnomerec, Josip Jelić, slaže se sa time kako bi Kustošak češće trebao čistiti, no kaže da oni kao Vijeće ne mogu ništa po tome pitanju, jer je to u nadležnosti Hrvatskih voda odnosno Vodoprivrede.

– Vodoprivreda je u suvlasništvu Grada Zagreba i njoj Grad Zagreb plaća da bi oni čistili te sabirnice. Ja sam vidio da njihovi bageri ponekad to čiste. Koliko redovito, ne znam jer nemam njihov plan rada niti su mi ga ikada dostavili – izjavio je Jelić te dodao da se svakako slaže sa stanovnicima Kustošije koji su rekli kako bi potok trebalo puno češće čistiti, a sabirnice češće prazniti.

A potok Kustošak koji se prostire čitavim zagrebačkim naseljem Kustošija zaista zaslužuje češće čišćenje. Možda se onda s vremenom vrate i ribe te ono opet postane kupalište, kakvo je i nekada bilo. Vrijedi se nadati.