Izložba o Nikoli Zrinskom Sigetskom

Otvorena je izložba pod nazivom ' Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1556.- 2016.'. Tom prigodom odala se počast 450. obljetnici bitke za Siget, koja spada među najznačajnije bitke u hrvatskoj i mađarskoj povijesti, a posebnu vrijednost izložbe čini vrijedna zbirka oružja i opreme iz 16. stoljeća

Mađarski institut u Zagrebu domaćin je jedinstvene izložbe u čast Nikole Zrinskog i bitke kod Sigeta, kojom je Europa spašena od osmanske opasnosti. Izložba je postavljena kako bi se podsjetila javnost na tu značajnu obljetnicu, a ovim putem predstavljena je Zagrepčanima.

– Mi smo htjeli obilježiti 450. obljetnicu pogiblje Nikole Zrinskog i bitke kod Sigeta, pa je ova izložba nastala kao plod suradnje Mađarskog instituta i Muzeja Sv. Ivana Zelina – izjavio je Dinko Šokčević, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu.

Zanimljiva je činjenica da je obitelj Zrinski u svom vlasništvu imala zemljišta u neposrednoj blizini Sv. Ivana Zeline.

– Posjedovali su imanja u Vrbovcu, Rakovcu i cijeloj okolici te vinograde u samom Sv. Ivanu Zelini. Imamo i nekoliko isprava koje su Zrinski vlastoručno napisali o tim svojim posjedima. To je naša poveznica sa obitelji Zrinski – objasnio je Mladen Houška, ravnatelj Muzeja Sv. Ivan Zelina.

Upravo obitelj Zrinski iznjedrila je jednog od najznačajnijih vojskovođa s ovih prostora, koji se dokazao u bitki kod Sigeta. Na izložbi će posjetitelji imati priliku, osim o samoj bitki, doznati i nešto više o njegovom privatnom životu.

– Prikazali smo povijest obitelji, sudjelovanje Nikole Zrinskog na viteškim turnirima, ali i život na njihovom dvoru, od hrane i pića pa sve do ondašnjih običaja – dodao je Houška.

Izložba broji oko stotinjak eksponata. Uz originale, postavljene su i vjerne replike, edukativne table i slikovni materijali, koji će prisutnima zasigurno oživjeti dašak prošlosti. Bitka za Siget ne bi bila prozvana bitkom koja je spasila civilizaciju da nije bilo kvalitetnog oružja.

– Moći ćete vidjeti i zbirku oružja, čime je poznati kolekcionar Tomislav Aralica, pridodao vrijednosti ove izložbe. Radi se o originalnom oružju i opremi iz 16. stoljeća, stoga je svakako vrijedi vidjeti, kao i samu izložbu – zaključio je Houška.

Ovu zanimljivu izložbu možete razgledati u Mađarskom institutu, svakim radnim danom, sve do 3. ožujka.