IVANIĆ GRAD

Upišite se u Registar

darivatelja matičnih stanica

AKCIJA U IVANIĆ GRADU

Matija Habljak/ Pixsell

Svaki novi darivatelj upisan u Registar povećava šanse za pronalazak podudarnog donora i spašavanje života, poručuju iz Zaklade Ana Rukavina

Tekst:: G.B.

Objavljeno: 16.04.2012. 10:19h

Akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održat će se u srijedu, 18. travnja, od 10 do 13 sati na Trgu Vladimira Nazora u Ivanić Gradu.

Iz Zaklade Ana Rukavina pozivaju sve građane Ivanić Grada i okolnih mjesta da, upisom u Registar, daju svoj doprinos u spašavanju života. 

- Svaki novi darivatelj upisan u Registar povećava šanse za pronalazak podudarnog donora i spašavanje nečijeg života. Transplantacijom koštane srži liječe se bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži - poručuju iz Zaklade.

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti, popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti).

U svjetski registar (Bone Marrow Donors Worldwide) prijavljeno je 26.787 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i 1.562 doza krvi iz pupkovine. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 20 transplantata, od toga, 12  transplantata je bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 8 za primatelje izvan Hrvatske, čime je spašeno 20 života.

KLJUČNI PODACI

  • AKCIJA U IVANIĆ GRADU
  • Upišite se u Registar darivatelja matičnih stanica

Tekst:

G.B.

16.04.2012.

10:19h


ŽUPANIJA, NAJČITANIJE