Trenutna pozicija: Naslovnica>Županija>Ivanić Grad
AKCIJA U IVANIĆ GRADU
Upišite se u Registar darivatelja matičnih stanica
Svaki novi darivatelj upisan u Registar povećava šanse za pronalazak podudarnog donora i spašavanje života, poručuju iz Zaklade Ana Rukavina
slika vijesti

Photo Matija Habljak/ Pixsell
Članak

Tekst: G.B.
Objavljeno: 16.04.2012. 10:19h

Akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održat će se u srijedu, 18. travnja, od 10 do 13 sati na Trgu Vladimira Nazora u Ivanić Gradu.

Iz Zaklade Ana Rukavina pozivaju sve građane Ivanić Grada i okolnih mjesta da, upisom u Registar, daju svoj doprinos u spašavanju života. 

- Svaki novi darivatelj upisan u Registar povećava šanse za pronalazak podudarnog donora i spašavanje nečijeg života. Transplantacijom koštane srži liječe se bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži - poručuju iz Zaklade.

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti, popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti).

U svjetski registar (Bone Marrow Donors Worldwide) prijavljeno je 26.787 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i 1.562 doza krvi iz pupkovine. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 20 transplantata, od toga, 12  transplantata je bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 8 za primatelje izvan Hrvatske, čime je spašeno 20 života.

ključne riječi Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, trg valdimira nazora, ivanić grad,
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...