Trenutna pozicija: Naslovnica>Županija>Jastrebarsko
JASKANSKI OBRTI
U kući Milivoja Goluba tvorena bačvarska izložba
Bačvarski obrt cijenjen je u jaskanskom kraju. Shodno tome, otvorena je i izložba na kojoj se mogu razgledati mnogobrojni bačvarski alati
slika vijesti

Photo jastrebarsko.hr
Članak

Autor: samobor.hr
Objavljeno: 29.05.2012. 16:16h

Bačvarska izložba Milivoja Ive Goluba otvorena je u prošli petak u bačvarskoj radionici na njegovoj kućnoj adresi. Bačvarski obrt od davnina je vrlo cijenjen u jaskanskom kraju. Ovaj tradicionalni obrt kojim se bavi obitelj Golub zaslužan je da se svaka dobra Plešivička kapljica može sačuvati u kvalitetnoj hrastovoj bačvi. Milivoj Ivo Golub je osim otvorenja bačvarske izložbe proslavio i pedesetu godišnjicu obiteljskog polaganja stručnog ispita za bačvara.

Otvorenju izložbe prisustvovala je i viša stručna savjetnica Konzervatorskog odjela iz Zagreba, Ana Mlinar i tom prigodom izjavila je kako je ova zbirka druga u Hrvatskoj s ovom tematikom, te da Jaska i svi njeni stanovnici mogu biti izuzetno ponosni na postojanje iste u našem gradu. Izuzev turističke i povijesne uloge ovakve zbirke, Mlinar je istaknula i njenu edukativnu funkciju te najavila upis zbirke u kulturna dobra pri Ministarstvu kulture.

Zamjenici gradonačelnika Zvonimir Novosel i Stipe Bučar također su svojim dolaskom podržali otvorenje bačvarske izložbe čiji je neposredan cilj upoznavanje mladih naraštaja sa starim običajima i obrtima.

Na izložbi se mogu razgledati mnogi bačvarski alati, barrique bačve, brente, vedra, lakomice, okrugle i ovalne bačve. Svi zainteresirani mogu pogledati izložbu svaki dan u radionici bačvara Milivoja Ive Goluba na kućnoj adresi Franje Tuđmana 16, Jastrebarsko, uz prethodnu najavu.

Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi bačvarska izložba, milivoj ivo golub, jaksa, bačvarski obrt
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...