JASTREBARSKO

U kući Milivoja Goluba

tvorena bačvarska izložba

JASKANSKI OBRTI

jastrebarsko.hr

Bačvarski obrt cijenjen je u jaskanskom kraju. Shodno tome, otvorena je i izložba na kojoj se mogu razgledati mnogobrojni bačvarski alati

Autor: samobor.hr

Objavljeno: 29.05.2012. 16:16h

Bačvarska izložba Milivoja Ive Goluba otvorena je u prošli petak u bačvarskoj radionici na njegovoj kućnoj adresi. Bačvarski obrt od davnina je vrlo cijenjen u jaskanskom kraju. Ovaj tradicionalni obrt kojim se bavi obitelj Golub zaslužan je da se svaka dobra Plešivička kapljica može sačuvati u kvalitetnoj hrastovoj bačvi. Milivoj Ivo Golub je osim otvorenja bačvarske izložbe proslavio i pedesetu godišnjicu obiteljskog polaganja stručnog ispita za bačvara.

Otvorenju izložbe prisustvovala je i viša stručna savjetnica Konzervatorskog odjela iz Zagreba, Ana Mlinar i tom prigodom izjavila je kako je ova zbirka druga u Hrvatskoj s ovom tematikom, te da Jaska i svi njeni stanovnici mogu biti izuzetno ponosni na postojanje iste u našem gradu. Izuzev turističke i povijesne uloge ovakve zbirke, Mlinar je istaknula i njenu edukativnu funkciju te najavila upis zbirke u kulturna dobra pri Ministarstvu kulture.

Zamjenici gradonačelnika Zvonimir Novosel i Stipe Bučar također su svojim dolaskom podržali otvorenje bačvarske izložbe čiji je neposredan cilj upoznavanje mladih naraštaja sa starim običajima i obrtima.

Na izložbi se mogu razgledati mnogi bačvarski alati, barrique bačve, brente, vedra, lakomice, okrugle i ovalne bačve. Svi zainteresirani mogu pogledati izložbu svaki dan u radionici bačvara Milivoja Ive Goluba na kućnoj adresi Franje Tuđmana 16, Jastrebarsko, uz prethodnu najavu.

KLJUČNI PODACI

  • JASKANSKI OBRTI
  • U kući Milivoja Goluba tvorena bačvarska izložba

Autor:

samobor.hr

29.05.2012.

16:16h


ŽUPANIJA, NAJČITANIJE