SAMOBOR

Oživljen stari, narodni

običaj samoborskog kraja

KIĆENJE MAJUŠA

Samobor.hr

Tradicionalni običaj samoborskog kraja oživljen je 2007. godine, a sad se polako vraća i u druga mjesta Zagrebačke županije

Autor: Samobor.hr

Objavljeno: 29.04.2012. 10:53h

Ogranak Matice hrvatske Samobor u ponedjeljak, 30. travnja od 17:00 sati, organizira kićenje majuša ili majama na glavnom samoborskom trgu, kraj zdenca.

Riječ je o starom narodnom običaju samoborskog kraja, opisanom u knjizi Milana Langa Samobor, narodni život i običaji, prema kojem su se predvečer uoči 1. svibnja kitili zdenci.

Mlado bukovo drvo, svježe posječeno i zabodeno pored zdenca, mladež, obično djevojke, kitila je poduljim trakama raznobojnog papira. To je bio majuš. Novac za kupnju papira davali su svi koji su s tog zdenca nosili vodu, osim onoga tko je posjekao i donio drvo za kićenje. Uz okićeni majuš se i zapjevalo Marijo, svibnja kraljice i druge pjesme te se iz donesenih čaša pila voda. Prema Langu, tako okićen majuš stajao je pored zdenca kroz cijeli svibanj.

Običaj se, prema kazivanju starijih Samoboraca, kontinuirano njegovao do sredine prošlog stoljeća, kada je pao u zaborav. Obnovio ga je 2007. godine Ogranak Matice hrvatske Samobor, čiji su članovi vlastitom inicijativom okitili zdenac na središnjem samoborskom trgu, što je značilo i obnovu davno prekinute tradicije.

Premda sam čin kićenja majuša nije posebno spektakularan, činjenica je da je privukao znatnu pažnju javnosti, a ima naznaka da se običaj, kao refleksija na samoborski predložak, pomalo vraća i u druga mjesta samoborskog područja, pa i Zagrebačke županije.

KLJUČNI PODACI

  • KIĆENJE MAJUŠA
  • Oživljen stari, narodni običaj samoborskog kraja

Autor:

Samobor.hr

29.04.2012.

10:53h


ŽUPANIJA, NAJČITANIJE