Trenutna pozicija: Naslovnica>Županija>Samobor
KIĆENJE MAJUŠA
Oživljen stari, narodni običaj samoborskog kraja
Tradicionalni običaj samoborskog kraja oživljen je 2007. godine, a sad se polako vraća i u druga mjesta Zagrebačke županije
slika vijesti

Photo Samobor.hr
Članak

Autor: Samobor.hr
Objavljeno: 29.04.2012. 10:53h
Ogranak Matice hrvatske Samobor u ponedjeljak, 30. travnja od 17:00 sati, organizira kićenje majuša ili majama na glavnom samoborskom trgu, kraj zdenca.

Riječ je o starom narodnom običaju samoborskog kraja, opisanom u knjizi Milana Langa Samobor, narodni život i običaji, prema kojem su se predvečer uoči 1. svibnja kitili zdenci.

Mlado bukovo drvo, svježe posječeno i zabodeno pored zdenca, mladež, obično djevojke, kitila je poduljim trakama raznobojnog papira. To je bio majuš. Novac za kupnju papira davali su svi koji su s tog zdenca nosili vodu, osim onoga tko je posjekao i donio drvo za kićenje. Uz okićeni majuš se i zapjevalo Marijo, svibnja kraljice i druge pjesme te se iz donesenih čaša pila voda. Prema Langu, tako okićen majuš stajao je pored zdenca kroz cijeli svibanj.

Običaj se, prema kazivanju starijih Samoboraca, kontinuirano njegovao do sredine prošlog stoljeća, kada je pao u zaborav. Obnovio ga je 2007. godine Ogranak Matice hrvatske Samobor, čiji su članovi vlastitom inicijativom okitili zdenac na središnjem samoborskom trgu, što je značilo i obnovu davno prekinute tradicije.

Premda sam čin kićenja majuša nije posebno spektakularan, činjenica je da je privukao znatnu pažnju javnosti, a ima naznaka da se običaj, kao refleksija na samoborski predložak, pomalo vraća i u druga mjesta samoborskog područja, pa i Zagrebačke županije.
ključne riječi samobor, majuš, kićenje, tradicija, samoborski trg, zdenac, ogranak matice hrvatske samobor
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...