VRBOVEC

HAC u Vrbovcu gradi

autoput na tuđoj zemlji

NE DA IM SE ČEKATI PAPIRE

Približavanje izbora vjerojatno je razlog zbog kojeg HAC silno žuri da što prije otpočne s radovima kako bi političari mogli otvoriti radove

Autor:

Objavljeno: 11.08.2011. 09:55h

Vlasnici poljoprivrednih parcela u mjestu Zvonik nedaleko od Vrbovca revoltirani su jer se autocesta A13, koja bi trebala povezati Vrbovec i Bjelovar, gradi bespravno. Kako nam je rekao Mario Sabolić, jedan od desetak stanovnika Zvonika čija je parcela uzurpirana, izvođač radova kojeg je su unajmile Hrvatske ceste koristi se njihovim zemljištem iako za to nema odobrenje.

-.--.-Izvođač radova koristi parcele na koje nema pravo i uništava usjeve- Izvođač radova nekoliko puta je prelazio preko našeg zemljišta te ostavljao strojeve i materijal bez našeg dopuštenja - ispričao nam je Sabolić i dodao kako su ljetos pozvali policiju zbog toga:

- Uhvatili smo ih kako koriste naše zemljište. Ondje smo osim izvođača našli zaposlenike HAC-a s kojima smo se počeli prepirati oko uzurpiranja zemljišta. Oni su tvrdili da imaju pravo prolaska te korištenja zemljišta. Rekao sam im da neću više s njima razgovarati te da zovem policiju. Kada su vidjeli da zbilja zovem, ekspresno su se pokupili s naše parcele.

Sabolić tvrdi da ovo nije izolirani slučaj već da oni, kao i dio njihovih susjeda koji ondje imaju zemlju, muku muče s HAC-om koji na silu želi započeti gradnju umjesto da prvo riješi imovinsko-pravne odnose.

Približavanje izbora vjerojatno je razlog zbog kojeg HAC silno žuri da što prije otpočne s radovima. Naime, sastavni dio predizbornog folklora je otvaranje raznih dionica cesta, tvornica te potpisivanje raznih ugovora uz veliku pompu. Izgradnja autoceste koja bi povezivala Vrbovec i Bjelovar sigurno bi bio dobar predizborni adut u tom kraju.

HAC se uspio dogovoriti s dijelom vlasnika na toj trasi, no dio ih ne želi pristati na cijenu koju je ponudila ova državna tvrtka. Oni su zatražili višu cijenu zbog čega traje spor posljednjih nekoliko godina.

Prva terenska mjerenja i označavanje terena počela su 2007. kada se na toj trasi planirala graditi brza cesta, a ne autocesta. Problemi su izbili na početku te su vlasnici parcela u kolovoz 2088. angažirali odvjetnika kako bi im se isplatila šteta učinjena na usjevima prilikom mjerenja terena. Dodatni problem predstavljala je činjenica da je dio vlasnika tražio da budu prisutni kada se rade mjerenja na što HAC nije pristao.

-.--.-Sabolić s ebuni jer se na njegovoj parceli ostavlja materijal te se parkira građevinska mehanizacijaPravi problemi nastali su sljedećih godine kada je krenuo proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Naime, HAC je odbio prihvatiti iznos koji je dao prvi procjenitelj, a riječ je o iznosu od 40 kuna po metru kvadratnom zemljišta na kojem se gradi dionica te 32 kuna po metru kvadratnom za ostalo zemljište. Drugi vještak kojeg je angažirao HAC dao je procjenu od 27 kuna po metru kvadratnom. Ovaj iznos bio je neprihvatljiv nekim vlasnicima koji su se ujedno pobunili da drugi vještak nema kvalifikacije da obavlja procjenu.

Kako nam je rekao Sabolić, dodatni problem predstavlja činjenica to HAC ne želi otkupiti svo zemljište već samo dio koji mu treba za gradnju prometnice.

- Prometnica siječe našu parcelu na 14 mjesta. Nakon što se izgradi autocesta naša parcela će biti potpuno neupotrebljiva pa smo tražili od HAC da je otkupi u cijelosti ili nam osiguraju zamjensko zemljište. Mogli su od takvih viškova i uz kupnju manjih parcela sastaviti jednu normalnu parcelu koju bi nam dali u zamjen, što su oni odbili - kaže Sabolić i dodaje kako se njegova obitelj bavi poljoprivredom te da im zato treba zemlja.

Ističe da za razliku od nekih svojih susjeda koji su uzeli novac koji im je ponudio HAC, oni to ne žele jer se žele nastaviti baviti poljoprivredom za što im je potrebna zemlja.

Sabolić ističe kako ga smeta bahati pristup HAC-ovih djelatnika koji se ne žele dogovoriti i uključiti ih u cijeli proces. Dodaje kako su poseban problem i novi zakoni koji omogućavaju HAC-u da uđe u posjed bez da provede postupak izvlaštenja do kraja. Ističe kako ga posebno smeta cijena nepravedan odnos kojim se tretiraju razni dijelovi Hrvatske. Tako navodi kako je prilikom gradnje autoceste u Dalmatinskoj zagori vlasnicima isplaćivano i po 70 kuna po metru kvadratnom, dok se njima nudi znatno manje.

- Mislim da to nije pravedno, ovo je kvalitetna poljoprivredna zemlja koja bi trebala više koštati - kaže Sabolić.

Ističe kako mu je jasno da se cesta prema Bjelovaru mora graditi i da je to dobro za cijeli kraj, no kako kaže, smeta ga način na koji se sve skupa izvodi, a posebno nekooperativnost HAC-ovih zaposlenika.

Iz HAC-a nismo uspjeli dobiti nikakav komentar ili objašnjenja. Na upit koji smo im poslali da nam kažu svoju stranu priče nitko nije odgovorio.

KLJUČNI PODACI

  • NE DA IM SE ČEKATI PAPIRE
  • HAC u Vrbovcu gradi autoput na tuđoj zemlji

Autor:

11.08.2011.

09:55h


ŽUPANIJA, NAJČITANIJE