VELIKA GORICA

Barišić glumi

da ne zna za nagodbu

IZGRADNJA SPORTSKE DVORANE

Zeljko Hladika/PIXSELL

Gradnja Osijek ponudila je Velikoj Gorici nagodbu i raskidanje predugovora, a u uredu gradonačelnika se prave da ne znaju o čemu je riječ

Autor:

Objavljeno: 28.04.2010. 19:37h

Gradnja Osijek, preko svog odvjetnika Željka Švedla, ponudila je Velikoj Gorici izvan sudsku nagodbu za spor oko gradnje sportske dvorane u tom gradu. Velika Gorica i Gradnja Osijek našli su se na sudu zbog raskidanja ugovora o gradnji sportske dvorane.

-.-Igor Kralj/PIXSELL-.-Tonino Picula iz SDP-aNakon prvog ročišta koje je održano 19. travnja na Općinskom sudu Švedl je pristupio Domagoju Bučancu, odvjetniku koji zastupa Veliku Goricu, i rekao mu da su njegovi klijenti spremni sklopiti izvan sudsku nagodbu.

Gradnja Osijek traži da im se isplati 10 posto ugovorenog iznosa, što je 1,4 milijuna kuna i 300.000 kuna za sudske troškove. Švedl je Bučancu ovaj prijedlog iznio usmeno, budući da postupak traje pa ne može davati pisane ponude. Švedl je nakon toga gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću poslao dopis u kojemu ga obavještava da im nudi nagodbu, te da će ga o uvjetima informirati Bučanac.

Zanimljivo je da se Barišić pravi kako ne zna ništa o nagodbi. Na sjednici Gradskog vijeća, koja je održana u četvrtak 22. travnja, samo je kratko rekao da ne želi razmatrati nagodbu, te da će se o svemu odlučivati na sudu. Tada nije htio izvijestiti zastupnika o uvjetima ponude.

Na naš upit u kojemu smo tražili da nam objasni zašto ne želi prihvatiti nagodbu, Barišić je naveo da nikakvu nagodbu nije dobio, iako to nije točno jer ga je o svemu obavijestio Bučanac.

Barišićev natječaj poništila Državna komisija za kontrolu javne nabave

Barišić se našao u teškoj situaciji. Naime, nakon što je preuzeo dužnost gradonačelnika pokrenuo je sudski spor da se raskine ugovor s Gradnjom Osijek, koji je potpisao njegov prethodnik SDP-ovac Tonino Picula. Općinski sud u Velikoj Gorici, kojim je predsjedavala Vesna Žužić, 23. srpnja 2009. donosi presudu kojom se poništava ugovor. Gradnja Osijek ne podnosi žalbu na tu presudu jer su prethodno s Barišićem potpisali predugovor prema kojem će on s njima potpisati novi ugovor o gradnji te dvorane pod istim uvjetima kao i Picula.

Miroslav Alković-.-Marko Prpic/ PIXSELL-.-Goran Beus Richembergh, predsjednik Gradskog vijeća, na sjednici je zatražio od Barišića da ih izvjesti o ponudi nagodbe Gradnje OsijekNo, Barišić umjesto potpisivanja novog ugovora s Gradnjom Osijek traži mišljenje Ministarstva gospodarstva i DORH-a koji utvrđuju da je zbog sudskog proglašenja ništavnosti ugovora čitav postupak javne nabave ništavan.

Barišić nakon toga raspisuje novi javni natječaj, a Gradnja Osijek podiže tužbu i prijavljuje ga USKOK-u. Uskoro se umiješala Državna komisija za kontrolu javne nabave, koja utvrđuje da Ministarstvo i Državno odvjetništvo nemaju ingerenciju donositi zaključke kada je riječ o slučajevima javne nabave. Državna komisija na kraju izdaje Rješenje kojim se Velikoj Gorici zabranjuje nastavak postupka javne nabave dok se ne okonča spor s Gradnjom Osijek.

Iz Gradnje Osijek navode kako se sada žele povući iz cijelog projekta jer ne žele poslovati u gradu u kojem nisu dobrodošli. Ističu da im je pametnije uzeti novac iz nagodbe umjesto dobiti spor i graditi dvoranu u neprijateljskom okruženju.

-.-Matija Habljak/ PIXSELL-.-Dražen Barišić tvrdi da nije primio nikakvu ponudu za nagodbomBarišić sada ne želi potpisati nagodbu jer bi na taj način priznao da je bio u krivu čime bi si otežao poziciju pred USKOK-om. S druge strane ne potpisivanje nagodbe znači da se dvorana neće graditi još godinama. Naime, na prvom ročištu Općinski sud u Velikoj Gorici proglasio se nenadležnim za ovaj slučaj i sve prebacio na Trgovački sud u Zagrebu.

Dok se ovaj spor ne okonča, a vjerojatno će trajati godinama, Velika Gorica ne može raspisati novi javni natječaj za gradnju dvorane.

Dvorana je dugogodišnja želja Goričana i njezinu su gradnju obećavali mnogo političari. Ona je bila jedno od predizbornih obećanja Picule i Barišića, a kako stvari stoje mogla bi biti i jedno od obećanja budućeg gradonačelnika. Građani će očito morati pričekati dok ne završe političke igre i oni konačno dobiju dvoranu.

KLJUČNI PODACI

  • IZGRADNJA SPORTSKE DVORANE
  • Barišić glumi da ne zna za nagodbu

Autor:

28.04.2010.

19:37h


ŽUPANIJA, NAJČITANIJE