KOŠARKA

Šarić je ovom trenutku

najbliži odlasku u Cibonu

PREKRETNICA KARIJERE

Nenad Dugi / CROPIX

Dario Šarić na prekretnici je karijere i više ne smije napraviti `korake` te treba odvagnuti i izabrati najbolji klub za sebe

Autor:: Ante Perković

Objavljeno: 12.04.2012. 12:48h

Jedan je od najvećih talenata europske košarke, a nedavno je napunio 18 godina i igra za KK Zagreb. Naravno, riječ je o Dariju Šariću, Šibenčaninu koji je oduševio svijet svojim igrama za mladu reprezentaciju Hrvatske i koji je na prekretnici karijere. Ili će postati veliki igrač ili će, kao i mnogi dosad, pasti u prosječnost.

-.-Nenad Dugi / CROPIX-.-Mnogo je tinte potrošeno na košarkaške sposobnosti ovog mladića koji je u Zagrebu ove godine trebao stasati u seniorskog igrača koji će biti prevaga na terenu. To se nije dogodilo, a njegovo nezadovoljstvo svakim danom bivalo je sve veće.

Mrvice na parketu

Prošlu je sezonu proveo u KK Dubrava i odigrao je odličnu sezonu. To mu je ujedno bila i prva seniorska sezona, a igrama je pokazao da mu je mjesto među velikim dečkima. To su shvatili i u Zagrebu te ga ove nisu posudili nikome nego je stavljen na raspolaganje Mravima.

Zagreb je na početku sezone vodio Ivica Burić i Šarić je imao kakvu takvu minutažu, a nakon smjene Burića i za trenera je ustoličen Vlado Androić. Ta suradnja krenula je dobro, Šarić je u Euroligi bio petorka, ali ne zadugo. Nakon nekoliko utakmica u kojima je krenuo otpočetka došlo je do naglog zaokreta i Šarić je skupljao 'mrvice' na parketu. Zbog čega je došlo do takvog naglog preokreta valjda samo i jedino znaju Šarić i Androić.

Pričalo se da Šarić baš i nije ‘dečko od treninga’, ali prava istina nikad nije izašla na vidjelo. Svi su prali ruke, a njegov talent trunuo je na klupi kluba iz Trnskog. Svi svjetski košarkaški stručnjaci koji su bar jednom pogledali njegovu utakmicu pričali su o nevjerojatnom talentu, a Zagrebu je bio vodonoša.

A onda je Šarić netragom nestao. Nije se pojavljivao na treninzima, a navodno opravdanje bila je škola. No, istina je bila malo drugačija. Šarić je otišao u Zadar i trenirao je s prvom momčadi Zadra. Momku je jednostavno prekipjelo šikaniranje i digao je sidro. Ipak, samo tjedan ili dva kasnije ponovno je bio u Zagrebu.

Tek na kraju sezone dobio pristojnu minutažu

Nažalost, ni nakon povratka nije bio u Androićevom kadru i talent je i dalje propadao, a Zagreb i dalje gubio utakmice. Ako već nema rezultata logično je bilo da se da šansa mladim igračima Zagreba, ali se to nije događalo. Ganjale su se pobjede koje apsolutno ništa nisu značile.

-.-KK Zagreb-.-Potom je došlo do treće promjene trenera na klupi ‘žutih’ na koju je sjeo Dražen Brajković. Tek kod njega je mladi Šibenčanin zaigrao. I vidjelo se da volje ima, želje također, a o talentu je bespotrebno pisati. Istina je da mu se nekad događaju početničke pogreške i da ponekad ‘carini’ loptu, ali što očekivati od najvećeg europskog talenta koji je tek na kraju sezone dobio priliku igrati?

Na početku teksta sam napisao da je Šarić na prekretnici karijere, a pitanje koje se postavlja je gdje će nastaviti karijeru. Mnogo je klubova koji bi ga željeli u svojoj momčadi, kako europskih, tako i domaćih. Naša procjena je da će ostati u Hrvatskoj, gotovo sigurno u gradu Zagrebu.

A u klubu? Sumnjamo. Ova godina u Zagrebu koja je za njega trebala biti sezona u kojoj će stasati i do kraja izbrusiti svoj talent bila je sve suprotno. Stagniranje i mučenje na klupi. Iako nam je predsjednik kluba Davor Jelavić rekao da je on dosta siguran da će Šarić ostati u Trnskom, to je sad teško povjerovati.

Tek na kraju sezone kad su shvatili da gube dragulja hrvatske košarke sjetili su ga se gurnuti u petorku i dati mu minutažu koju zaslužuje. Također, besparica koja vlada u klubu sigurno nije argument kojim Zagreb može zadržati Šarića, a i trenutne igre Mrava, koji su sve dalje od ABA lige ne mogu zadovoljiti apetite Šibenčanina. U hrvatskoj ligi se već dokazao igrajući za Dubravu i sve osim igranja višeg ranga natjecanja bilo bi pogubno za njega.

-.-Nenad Dugi / CROPIX-.-Cedevita i Cibona vrebaju

S druge strane, Cibona i Cedevita čekaju u redu i vrebaju svoju priliku. Niti jedni dosad nisu na glas rekli da žele Šarića, ali tko ne bi želio ovakvog igrača u svojim redovima?

Cedevita je ove sezone dokazala da ima najbolji roster igrača i, iako su pali u A1 ligi za prvaka, to ne mijenja ništa. Došlo je do pada forme i pražnjenja baterija kroz ABA ligu u kojoj su završili na drugom mjestu na ljestvici.

Sigurno je bi uprava Cedevite željela vidjeti najveći talent još od Dražena u svojoj momčadi, ali nismo baš sigurni da bi Šarić želio u Cedevitu. Klub je to u kojem gotovo sigurno ne bi dobivao minutažu kakvu bi trebao, a i još jedna stvar je prevaga na strani gradskog rivala Cedevite, Cibone, a to je Jasmin Repeša.

I Cedevita i Cibona u današnjoj situaciji mogu ponuditi Šariću financijsku stabilnost, ali samo Cibona može ponuditi Repešu.

- Neizmjerno sam sretan i čast mi je raditi s Repešom. Imam sreću što mi je baš on trener dok sam još mlad. Od njega se može naučiti zaista puno toga - prije nekoliko dana rekao nam je Marko Arapović, igrač Cibone i još jedan veliki talent naše košarke.

Ove riječi mlađeg Arapovića bi trebale biti smjernice Šariću u kojem smjeru treba ići. Godina iza njega je izgubljena, a kod trenera kakav je Repeša mogao bi i trebao stasati u igrača kakav on zaista i je.

I to je ono što Cibonu čini glavnim favoritom u lovu na Šarića, ali tko zna, ljeto je uvijek varljivo.

KLJUČNI PODACI

  • PREKRETNICA KARIJERE
  • Šarić je ovom trenutku najbliži odlasku u Cibonu

Autor:

Ante Perković

12.04.2012.

12:48h


SPORT, NAJČITANIJE