OSTALI SPORTOVI

Prelijepa boksačica

se nada europskom pojasu

IVANA HABAZIN

prtsc Jabuka TV

Za sve je kriv film `Rocky` zbog kojeg sam odlučila trenirati boks, a na kraju sam zavoljela ovaj sport, govori nam Ivana Habazin

Autor: Valentina Jarnjak Glavaš

Objavljeno: 17.04.2012. 13:26h

Ivana Habazin 22-godišnja studentica Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu nije samo obična studentica. Naime, osim što pohađa fakultet jedna je od najboljih boksačica u Hrvatskoj. Ovoj simpatičnoj djevojci boks je postao drag nakon što je pogledala kultni film 'Rocky'.

-.-prtsc Jabuka TV-.-Profesionalizam ispred amaterizma

- Počela sam trenirati s 19 godina, a sve je krenulo zbog filma Rocky jer sam nakon gledanja sama sebi rekla da bih mogla boksati. Nakon tri mjeseca prvi sam put otišla na trening, a u godinu dana sam imala dva prvenstva Hrvatske na kojima sam uzela srebro - kazala nam je Ivana Habazin.

Na početku karijere mogla je birati između amaterskog i profesionalnog boksa, a izabrala je profesionalizam.

- Odlučila sam se za profesionalni boks jer mi nekako amaterski boks nije ‘’sjeo’’. Tako je krenula karijera, a dosad sam odradila devet mečeva i u svih devet sam slavila - kazala nam je.

Kruna karijere došla je ove godine. Ivana će u Zadru u svibnju, u dvorani Jazine, ući u ring i borit će se za titulu europske prvakinje.

- To je titula koju su kod nas u Hrvatskoj imali Željko Mavrović i Mate Parlov. S njom dobivam priliku da boksam za WBC svjetsku titulu jer su te dvije titule u koleracije jedna s drugom, ali ima još do toga, idemo korak po korak - ističe Habazin.

-.-prtsc Jabuka TV-.-Novca u ženskom boksu nema

U svijetu nije ništa neobično da žene boksaju, ali kod nas je ženski boks i dalje nerazvijen. Ivana ni sama nije sigurna kako je baš od svih sportova izabrala 'muški sport'.

- Ima žene koje su i kapetanice broda ili piloti, a bave se boksom. Ne znam što bi rekla, jednostavno se nisam vidjela nigdje drugdje nego u ovom sportu. Ako se nađete u tome valjda ste predodređen za boks, osobito ako imate talenta i upornbosti - kazuje nam mlada boksačica.

Svakodnevno smo svjedoci da se u muškom dijelu boksa vrte ogromni novci. Unatoč izgubljenom meču ljudi zarađuju milijune, ali to nije slučaj i u ženskom.

- U ženskom boksu novci nisu veliki. Bilo je u povijesti boksačica koje su zaraedile dobre novce, ali to ovisi u kojoj su državi. Jako teško je naći sponzora kod nas. Ako odem van iz Hrvatske  nadam se da ću od toga imati veće koristi - govori nam.

Kao što smo rekli, studentica je na Katoličko-bogoslovnom fakultetu, a i to joj dobro ide s obzirom da se boksom bavi profesionalno.

- Moram priznati da su mi na fakultetu svi izašli u susret i dobila sam oslobođenje od predavanja. Na tome sam im zahvalna jer da nije toga bilo bi jako teško - za kraj će nadamo se buduća europska prvakinja.

KLJUČNI PODACI

  • IVANA HABAZIN
  • Prelijepa boksačica se nada europskom pojasu

Autor:

Valentina Jarnjak Glavaš

17.04.2012.

13:26h


SPORT, NAJČITANIJE