Trenutna pozicija: Naslovnica>Sport>Ostali sportovi
IVANA HABAZIN
Prelijepa boksačica se nada europskom pojasu
Za sve je kriv film `Rocky` zbog kojeg sam odlučila trenirati boks, a na kraju sam zavoljela ovaj sport, govori nam Ivana Habazin
slika vijesti

Photo prtsc Jabuka TV
Članak

Autor: Valentina Jarnjak Glavaš
Objavljeno: 17.04.2012. 13:26h

Ivana Habazin 22-godišnja studentica Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu nije samo obična studentica. Naime, osim što pohađa fakultet jedna je od najboljih boksačica u Hrvatskoj. Ovoj simpatičnoj djevojci boks je postao drag nakon što je pogledala kultni film 'Rocky'.

-.-prtsc Jabuka TV-.-
Photo prtsc Jabuka TV  
Profesionalizam ispred amaterizma

- Počela sam trenirati s 19 godina, a sve je krenulo zbog filma Rocky jer sam nakon gledanja sama sebi rekla da bih mogla boksati. Nakon tri mjeseca prvi sam put otišla na trening, a u godinu dana sam imala dva prvenstva Hrvatske na kojima sam uzela srebro - kazala nam je Ivana Habazin.

Na početku karijere mogla je birati između amaterskog i profesionalnog boksa, a izabrala je profesionalizam.

- Odlučila sam se za profesionalni boks jer mi nekako amaterski boks nije ‘’sjeo’’. Tako je krenula karijera, a dosad sam odradila devet mečeva i u svih devet sam slavila - kazala nam je.

Kruna karijere došla je ove godine. Ivana će u Zadru u svibnju, u dvorani Jazine, ući u ring i borit će se za titulu europske prvakinje.

- To je titula koju su kod nas u Hrvatskoj imali Željko Mavrović i Mate Parlov. S njom dobivam priliku da boksam za WBC svjetsku titulu jer su te dvije titule u koleracije jedna s drugom, ali ima još do toga, idemo korak po korak - ističe Habazin.

-.-prtsc Jabuka TV-.-
Photo prtsc Jabuka TV  
Novca u ženskom boksu nema

U svijetu nije ništa neobično da žene boksaju, ali kod nas je ženski boks i dalje nerazvijen. Ivana ni sama nije sigurna kako je baš od svih sportova izabrala 'muški sport'.

- Ima žene koje su i kapetanice broda ili piloti, a bave se boksom. Ne znam što bi rekla, jednostavno se nisam vidjela nigdje drugdje nego u ovom sportu. Ako se nađete u tome valjda ste predodređen za boks, osobito ako imate talenta i upornbosti - kazuje nam mlada boksačica.

Svakodnevno smo svjedoci da se u muškom dijelu boksa vrte ogromni novci. Unatoč izgubljenom meču ljudi zarađuju milijune, ali to nije slučaj i u ženskom.

- U ženskom boksu novci nisu veliki. Bilo je u povijesti boksačica koje su zaraedile dobre novce, ali to ovisi u kojoj su državi. Jako teško je naći sponzora kod nas. Ako odem van iz Hrvatske  nadam se da ću od toga imati veće koristi - govori nam.

Kao što smo rekli, studentica je na Katoličko-bogoslovnom fakultetu, a i to joj dobro ide s obzirom da se boksom bavi profesionalno.

- Moram priznati da su mi na fakultetu svi izašli u susret i dobila sam oslobođenje od predavanja. Na tome sam im zahvalna jer da nije toga bilo bi jako teško - za kraj će nadamo se buduća europska prvakinja.

Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi ivana habazin, fakultet, boks, ženski boks,
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...