ŽIVOT

Stvar je prestiža

imati Montessori u Zagrebu

JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ:

PrtScr Jabuka TV

Montessori pedagogija poznata je kao odgojna metoda koja se temelji na učenju kroz igru, a glavno pedagoško mjerilo je individualan pristup

Autor: Petra Antonijević

Objavljeno: 25.05.2012. 14:35h

Otvorenje drugog međunarodnog kongresa iz područja Montessori pedagogije održano je u Školskoj knjizi pod pokroviteljstvom predsjednika države Ive Josipovića te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Međunarodnom kongresu prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je i sama istaknula prednosti Montessori odgoja.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-- Montessori program doista je vodeći po svjetskim razmjerima i iznimno je uspješan u poticanju kreativnosti i inovativnosti djeca i odgajatelja. Danas je ovaj alternativni program sveprisutan na svim kontinentima. Gotovo je stvar prestiža imati Montessori program u Zagrebu jer taj integralni pristup i bogati didaktički materijal privlači sve više djece i roditelja - zaključila je Pavičić Vukičević.

Montessori pedagogija poznata je kao obrazovna metoda koja se temelji na učenju kroz igru i uvažava osobnost djeteta, a utemeljila ju je Maria Montessori prije dvjestotinjak godina.

U središtu njene pedagogije nalazi se dijete, a glavna pedagoška načela su promatranje djeteta te individualan pristup svakom djetetu. Razlika između klasičnog te Montessori odgoja, prema riječima odgajateljica, jest u samom pristupu djetetu.

- Postoji niz alternativnih predagogija koje se zapravo promoviraju u svijetu i Hrvatskoj, a koje također promatraju ono što je bitno u djetetovom razvoju, ali nude različita rješenja. Montessori, za razliku od tradicionalnih pristupa, gleda dijete cjelovito te dozvoljava da dijete razvija svoju osobnost i u tome je najveća razlika u odgoju. Dijete se potiče na samorazvoj i na samostalnost. Odgojitelj nije onaj koji vodi, organizira ili određuje, već prati potrebe djeteta. Mi se recimo ne igramo kuhanja, vožnje autića i slično, nego radimo prave stvari. Ako djeca žele mogu pripremiti čajanku i pozvati prijatelje na druženje, što "Montessori djeca" zapravo i rade. Uz druženje sadimo i cvijeće, uzgajamo različito povrće. Ono što je najbitnije, Montessori odgoj uči pravome životu - dodala je Sandra Pokos, organizatorica kongresa te ravnateljica jednog od vrtića koji koristi Montessori pedagogiju.

U posljednjih 20 godina Montessori pedagogija jedan je od izbora koji roditelj može donijeti u odgoj svoga djeteta. U Hrvatskoj postoje vrtići te osnovne škole koje na taj način odgajaju oko 1100 djece, a neki od njih danas i sami uočavaju razlike među svojim vršnjacima

- Najviše sam primjećivala razliku u tome što je većina mojih vršnjaka ismijavala drugu djecu ako nešto nisu znala ili ako nešto nisu mogla naučiti. Nas su u Montessoriju učili zajedništvu, učili su nas da prihvatimo nedostatke i zapravo pomognemo svojim prijateljima - rekla je Dora Pokos, jedna od "Montessori djece".

Ovaj kongres pod nazivom ''Pomozi mi da to učinim sam! Poticanje kreativnosti i inovativnosti djece i odgojitelja u Montessori programu'', održava se do 27. svibnja s ciljem da se doprinese stručnom usavršavanju odgojitelja u dječjim vrtićima i učitelja u ustanovama za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

KLJUČNI PODACI

  • JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ:
  • Stvar je prestiža imati Montessori u Zagrebu

Autor:

Petra Antonijević

25.05.2012.

14:35h


SCENA, NAJČITANIJE