Trenutna pozicija: Naslovnica>Scena>Život
JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ:
Stvar je prestiža imati Montessori u Zagrebu
Montessori pedagogija poznata je kao odgojna metoda koja se temelji na učenju kroz igru, a glavno pedagoško mjerilo je individualan pristup
slika vijesti

Photo PrtScr Jabuka TV
Članak

Autor: Petra Antonijević
Objavljeno: 25.05.2012. 14:35h

Otvorenje drugog međunarodnog kongresa iz područja Montessori pedagogije održano je u Školskoj knjizi pod pokroviteljstvom predsjednika države Ive Josipovića te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Međunarodnom kongresu prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je i sama istaknula prednosti Montessori odgoja.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-
Photo PrtScr Jabuka TV  
- Montessori program doista je vodeći po svjetskim razmjerima i iznimno je uspješan u poticanju kreativnosti i inovativnosti djeca i odgajatelja. Danas je ovaj alternativni program sveprisutan na svim kontinentima. Gotovo je stvar prestiža imati Montessori program u Zagrebu jer taj integralni pristup i bogati didaktički materijal privlači sve više djece i roditelja - zaključila je Pavičić Vukičević.

Montessori pedagogija poznata je kao obrazovna metoda koja se temelji na učenju kroz igru i uvažava osobnost djeteta, a utemeljila ju je Maria Montessori prije dvjestotinjak godina.

U središtu njene pedagogije nalazi se dijete, a glavna pedagoška načela su promatranje djeteta te individualan pristup svakom djetetu. Razlika između klasičnog te Montessori odgoja, prema riječima odgajateljica, jest u samom pristupu djetetu.

- Postoji niz alternativnih predagogija koje se zapravo promoviraju u svijetu i Hrvatskoj, a koje također promatraju ono što je bitno u djetetovom razvoju, ali nude različita rješenja. Montessori, za razliku od tradicionalnih pristupa, gleda dijete cjelovito te dozvoljava da dijete razvija svoju osobnost i u tome je najveća razlika u odgoju. Dijete se potiče na samorazvoj i na samostalnost. Odgojitelj nije onaj koji vodi, organizira ili određuje, već prati potrebe djeteta. Mi se recimo ne igramo kuhanja, vožnje autića i slično, nego radimo prave stvari. Ako djeca žele mogu pripremiti čajanku i pozvati prijatelje na druženje, što "Montessori djeca" zapravo i rade. Uz druženje sadimo i cvijeće, uzgajamo različito povrće. Ono što je najbitnije, Montessori odgoj uči pravome životu - dodala je Sandra Pokos, organizatorica kongresa te ravnateljica jednog od vrtića koji koristi Montessori pedagogiju.

U posljednjih 20 godina Montessori pedagogija jedan je od izbora koji roditelj može donijeti u odgoj svoga djeteta. U Hrvatskoj postoje vrtići te osnovne škole koje na taj način odgajaju oko 1100 djece, a neki od njih danas i sami uočavaju razlike među svojim vršnjacima

- Najviše sam primjećivala razliku u tome što je većina mojih vršnjaka ismijavala drugu djecu ako nešto nisu znala ili ako nešto nisu mogla naučiti. Nas su u Montessoriju učili zajedništvu, učili su nas da prihvatimo nedostatke i zapravo pomognemo svojim prijateljima - rekla je Dora Pokos, jedna od "Montessori djece".

Ovaj kongres pod nazivom ''Pomozi mi da to učinim sam! Poticanje kreativnosti i inovativnosti djece i odgojitelja u Montessori programu'', održava se do 27. svibnja s ciljem da se doprinese stručnom usavršavanju odgojitelja u dječjim vrtićima i učitelja u ustanovama za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

ključne riječi maria montessori, međunarodni kongres, pedagogija, program, djeca, dječji vrtići, osnovne škole, grad zagreb
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...