KULTURA

Stross: Publici u

Zagrebu donosim kratke priče

INTERVJU SA SF PISCEM

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

FOTO: SF piscu nijedna knjiga nije prevedena na hrvatski, no on tu već ima svoju publiku zbog čega gostuje na ovogodišnjem Kontaktu

Autor: Tvrtko Ivanišević

Objavljeno: 27.04.2012. 16:44h

Jedan od počasnih gostiju konvencije Kontakt, koja spaja ovogodišnji 34. SFeraKon, najstariju i najveću konvenciju znanstvene fantastike u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, i 34. Eurocon, europsku konvenciju znanstvene fantastike je i britanski pisac Charles Stross s kojim smo razgovarali.  

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Posljednjih je godina bio nominiran i osvojio sve najprestižnije svjetske nagrade SF-a. Pripada novoj generaciji britanskih pisaca koji pišu ''tvrdu'' znanstvenu fantastiku, međutim Stross uz fantasy objavljuje i romane za mlade te je i vrlo je popularan blogger. Njegov serijal knjiga ''The Laundry'' spaja SF, horror i James Bonda, a poslužio je kao i temelj za nedavno izdanu RPG igru koja će se u Hrvatskoj premijerno igrati upravo na Kontaktu.

Poznati ste autor dvadesetak objavljenih naslova, ali nažalost niti jedan još nije preveden na hrvatski?

Da, niti jedan moj roman nije preveden na hrvatski, no upravo u vrijeme ove konvencije izlazi zbirka kratkih priča, među kojima se nalazi i par novela za koje možemo reći da su kratki romani. (op.a. zbirka ''Hladnije od pakla''). Sav materijal koji se nalazi u njoj još nije objavljivan u Hrvatskoj. Ustvari danas sam je i ja prvi put vidio, svježe iz tiskare, mislim da će čitateljima biti dostupna već sljedeći tjedan i nadam se da će im se svidjeti.  

Zanimljivo je da je još jedan gost ove konvencije, Tim Powers, autor romana koji se bavi istim temama baš kao i vaš serijal ''The Laundry'', a to su špijuni i lovecraftijanska čudovišta. Što mislite o tome?

Mislite na ''Declare''. Zapravo, dok sam pisao prvu knjigu prijatelji su mi govorili da je Tim Powers napisao izvrstan roman koji se zove ''Declare'', ali nikako ga nemoj pročitati. I bili su potpuno u pravu jer smo koristili iste izvore, no na potpuno drugačiji način. Kad pišete nešto, vrlo je uznemirujuće naići na nekog tko već koristi isti materijal. Ne bih ni završio ''Atrocity Archives'' da sam tijekom pisanja pročitao ''Declare''.  

Jeste li ga kasnije ipak pročitali?-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-

Jesam. I pomislio sam da su ovo dva jako različita romana, ali bih ipak morao napisati pogovor i objasniti da ga nisam kopirao jer neke od paralela su bile upravo jezive.  

Autor ste i još nekih popularnih serija romana, naprimjer jedna se bavi alternativnim stvarnostima?

Tako je. Riječ je o seriji ''Merchant Princes''. Čini se da je ta serija naročito uspješna u Francuskoj. Nikad ne možete predvidjeti u kojoj zemlji će čitatelji bolje primiti koji stil fikcije, onaj koji je vrlo uspješan u Francuskoj na primjer nije dobro prošao u Velikoj Britaniji. Također sam autor i drugih serijala. Jedan od njih odvija se u bliskoj budućnosti, oko desetak godina, zamislite ako možete, kriminalistički roman smješten u Škotskoj koji se bavi zločinima koji još ne postoje.    

Kada već govorimo o različitim zemljama, jeste li već imali kontakata s čitateljima iz Hrvatske?

Nisam ih imao mnogo. Ovo mi je prvi posjet Hrvatskoj i prva objavljena knjiga, ali ugodno sam iznenađen toplom dobrodošlicom. Ovo je velika konvencija, naročito u odnosu na veličinu Hrvatske i moram priznati da sam bio pomalo zapanjen brojem ljudi koji joj prisustvuju.  

I za kraj, možete li nam reći kakvi su vaši utisci o Zagrebu?

Stigao sam tek sinoć i nisam još imao prilike vidjeti Zagreb. Zbog kašnjenja aviona stigli smo prilično kasno, no nadam se da ću ga uspjeti malo bolje upoznati za vrijeme svog boravka ovdje.

FOTOGRAFIJE S OTVORENJA KONTAKTA POGLEDAJTE OVDJE

KLJUČNI PODACI

  • INTERVJU SA SF PISCEM
  • Stross: Publici u Zagrebu donosim kratke priče

Autor:

Tvrtko Ivanišević

27.04.2012.

16:44h


SCENA, NAJČITANIJE