ŽIVOT

Kronični bolesnici

ne smiju na odmor bez lijekova

UPOZORENJE LIJEČNIKA:

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Putujte u ranim jutarnjim satima ili predvečer, imajte uza sebe bočiću vodu i jedite laganije obroke, savjetuju liječnici kronične bolesnike

Autor:

R.I.

Objavljeno: 29.06.2012. 10:21h

Kronični bolesnici nose s velikim tegobama, a i u rodnom kraju često nailaze na poteškoće pri odlasku k liječniku. Stoga prilikom odlaska na ljetovanje, upravo kronični bolesnici trebaju dobru pripremu u obliku raspitivanja oko kvalitete i dostupnosti lokalne zdravstvene zaštite u planiranom mjestu boravka.

Za kronične bolesnike iznimno je važno da sa sobom ne zaborave ponijeti važeću zdravstvenu knjižicu i stalnu terapiju, kao i medicinsku dokumentaciju o bolesti. Bočicu vode za osvježenje bi trebali svi imati uza sebe, ali i zaštitu od sunca u obliku šešira, sunčanih naočala ili lepeze za rashlađivanje. Što se tiče prehrane, treba izbjegavati velike porcije i jesti više laganih, malih obroka.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Hrvatski zavod za javno zdravstvo građanima preporuča voditi se prema savjetima koji će pomoći u sprječavanju zdravstvenih tegoba.

1. Birajte najbolje vrijeme za put. Putujte u ranim jutarnjim satima ili predvečer.

2. Ne idite sami na put, a suputnika podučite o svojoj bolesti u slučaju intervencije.

3. Prije kretanja na put regulirajte svoj krvni tlak.

4. Ne zaboravite da visoke temperature pridonose prevelikom znojenju s dehidracijom što može izazvati nagli pad krvnog tlaka te smanjenu opskrbu vitalnih organa (srca, pluća, mozga, bubrega, jetre).

5. Nemojte se izlagati velikim tjelesnim naporima.

6. Izbjegavajte obilne obroke, pridržavajte se propisanog režima prehrane, s reduciranim unosom soli.

7. Dijabetičarima se preporučuje da u slučaju pojave znakova hipoglikemije nose potrebne zalihe hrane, tekućine i inzulina. Inzulin se čuva u hladnjaku na četiri stupnja Celzijeva. Ne smije se zamrznuti niti ostaviti na suncu da ne izgubi djelotvornost. Posebna napomena je da se pri visokim temperaturama se ubrzava resorpcija inzulina.

8. Birajte prijevozno sredstvom s klima uređajem u kojem temperaturna razlika u odnosu na vanjsku ne smije biti veća od pet stupnjeva Celzijevih, ali ne i niža od 22 stupnja Celzijeva jer nagli temperaturni prelasci djeluju pogubno na zdravlje kroničnih bolesnika.

9. Ukoliko prijevozno sredstvo nema klima uređaj, najbolje je imati tijekom vožnje sve prozore malo otvorene, prednje dva do tri centimetra, a stražnje do dva centimetra kako bi se unutrašnjost automobila prozračivala, a da se ne stvara propuh.

10. Ne izlažite se suncu između 10 i 16 sati radi mogućeg pregrijavanja tijela i opasnosti nastanka sunčanice ili toplotnog udara.

KLJUČNI PODACI

  • UPOZORENJE LIJEČNIKA:
  • Kronični bolesnici ne smiju na odmor bez lijekova

Autor:

R.I.

29.06.2012.

10:21h


SCENA, NAJČITANIJE