KULTURA

Ideš dalje obići

će Zagreb pa seli u Europu

PREDSTAVA NA TRI JEZIKA

press

Predstava Ideš dalje dio je međunarodnog projekta Mlada Europa u kojem sudjeluju kazališta iz tri zemlje, Hrvatske, Italije i Njemačke

Autor: Kristina Križić

Objavljeno: 02.05.2012. 15:13h

Kako izgleda kada kazalište dođe učenicima u njihov razred znaju najbolje protagonisti predstave "Ideš dalje".

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-Zagrebačko kazalište mladih domaćin je istoimenog projekta koji pored hrvatskih glumaca, izvode i kazališne družine iz Berlina i Parme. Cilj projekta je povezati tri različite kazališne i kulturne sredine.

- Mi smo se prvo našli u Berlinu kada smo razgovarali kakav bi to komad trebao biti s obzirom na različite kulturne sredine iz kojih dolazimo. Autor teksta je Holger Schober koji je za temu odabrao casting showove ili takozvane reality showove koji su vrlo popularni među mladima u sve tri zemlje - ispričao nam je Rene Medvešek, redatelj predstave.

Nakon prve napisane inačice teksta, cijeli projekt je imao prvo javno predstavljanje u lipnju 2011. godine u berlinskom Deutsches Theateru u okviru festivala novih dramskih tekstova Autorentheatertage.

Zagreb je prvi domaćin ovog projekta, a predstave će biti izvedene u zagrebačkim gimnazijama Klaićevoj, Mesićevoj i Križanićevoj.

- Vrlo je važno da ovakav tip predstave bude u razredu. Riječ je o interaktivnoj predstavi gdje učenici mogu sudjelovati. U ovoj ulozi promatrača, oni više nisu nevidljivi, nego su sudionici i aktivni promatrači reality showa. Na taj način želimo mlade zainteresirati za kazalište, ali ih navesti na emocionalno i kritičko promišljanje o najlakšem putu do slave koji je danas sve popularniji, a to je sudjelovanje u reality showu - objasnio je Medvešek.

Zagreb je prvi domaćin

U petak, 4. svibnja, u ZeKaeMu je na rasporedu u 14 sati jedinstvena predstava koja će obuhvatiti sve tri inačice, na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

- Pozivamo sve građane da dođu, ulaz je slobodan. Bit će vrlo interesantno pogledati jedinstvenu predstavu na tri jezika. Velika nam je čast što je Zagreb prvi domaćin ovog projekta. ZeKaeM organizira i radionicu za dramske pedagoge pod vodstvom Birgit Lengers, dramske pedagoginje Detsches Theatera, gdje učenici diskutiraju o predstavi i aktualnoj temi – rekla nam je ravnateljica ZeKaeMa, Dubravka Vrgoč.

U lipnju se projekt seli u Berlin, a u studenom će učenici osnovnih i srednjih škola u Parmi imati prilike pogledati specifičnu predstavu na tri jezika. Ovo je još jedan pokazatelj kako kazalište i škola mogu surađivati, ali i sudjelovati u oblikovanju identiteta mladih ljudi.


KLJUČNI PODACI

  • PREDSTAVA NA TRI JEZIKA
  • Ideš dalje obići će Zagreb pa seli u Europu

Autor:

Kristina Križić

02.05.2012.

15:13h


SCENA, NAJČITANIJE