Trenutna pozicija: Naslovnica>Scena>Život
OTVORENA DO 19. SVIBNJA
FOTO: Pogledajte izložbu kostimografskih crteža
U ponedjeljak je u knjižnici Vladimira Nazora otvorena izložba kostimografskih crteža Branke Vučetić Atletić, magistrice kostimografije
slika vijesti

Photo Press
Članak

Autor: R.I.
Objavljeno: 25.04.2012. 11:43h
U knjižnici Vladimira Nazora otvorena je izložba kostimografskih crteža Branke Vučetić Atletić dizajnerice i magistrice kostimografije.

Izložba je otvorena u Noći knjige (World Book Night) i to na Shakespeareov rođendan, odnosno 23. travnja, koji je UNESCO proglasio Međunarodnim danom knjige.

Autorica je inspiraciju pronašla u romanu Maupassanta ''Jaka kao smrt'' u kojem autor opisuje veliku težnju glavnog lika slikara Olivea i njegovu žudnju da ostane mlad.

Prijedlozi izgleda kostima kako ženskih tako i muških temelje se na izgledu kostima s kraja 19. stoljeća. To je vrijeme kada je žena nakon udaje bila ovisna o suprugu, statusno i financijski. Ukoliko je pripadala aristokratskom staležu, pridržavala se pravila tog društva i svoj status pokazivala upravo putem odjeće.

Autorica je vješto iskoristila upravo taj važan društveni simbol i u nizu rafiniranih crteža predložila maštovite kostime.

-.-Press-.-
Photo Press  
Dobro je postavila i uvažavala sva pravila u koloritu, odabiru tkanine i pokazala kako odlično poznaje kroj odjeće tog razdoblja.

Pokazala je svoj senzibilitet i kostimografsku maštovitost u svim predloženim crtežima. Do detalja razrađeni kostimi i dodaci odgovaraju svakom liku iz romana i njegovom karakteru, a izgledom podsjećaju na kostime kave obično možemo vidjeti u produkciji BBC-a.

Radnja romana pružila je autorici mogućnost da glavni ženski lik odjene u različite i raskošne kostime. Tijekom svojeg života protagonistica prolazi kroz razdoblje radosti i tuge. Crteži su prijedlog izgleda kostima od korote do vjenčanice od dnevnih do balski haljina.

Sve posjetitelje izložbe Atletić razveselila je i svojim eksponatima rekonstrukcije kostima iz razdoblja 1880. godine. Izradila je donje rublje, steznik, polukrinolinu, haljinu i šešir i torbicu.

Na samom otvorenju održala je interesantno kratko predavanje o povijesti ženskog struka. Bila je to večer u kojoj je idealno povezana pisana riječ, govor i vizualni umjetnički izričaja. Izložbu možete pogladiti do 19. svibnja od 8 do 20 sati.

NEKE OD FOTOGRAFIJA S IZLOŽBE POGLEDAJTE OVDJE

ključne riječi knjižnica vladimira nazora, branka vučetić atletić, noć knjige, kostimografija
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...