ŽIVOT

FOTO: Pogledajte izložbu

kostimografskih crteža

OTVORENA DO 19. SVIBNJA

Press

U ponedjeljak je u knjižnici Vladimira Nazora otvorena izložba kostimografskih crteža Branke Vučetić Atletić, magistrice kostimografije

Autor: R.I.

Objavljeno: 25.04.2012. 11:43h

U knjižnici Vladimira Nazora otvorena je izložba kostimografskih crteža Branke Vučetić Atletić dizajnerice i magistrice kostimografije.

Izložba je otvorena u Noći knjige (World Book Night) i to na Shakespeareov rođendan, odnosno 23. travnja, koji je UNESCO proglasio Međunarodnim danom knjige.

Autorica je inspiraciju pronašla u romanu Maupassanta ''Jaka kao smrt'' u kojem autor opisuje veliku težnju glavnog lika slikara Olivea i njegovu žudnju da ostane mlad.

Prijedlozi izgleda kostima kako ženskih tako i muških temelje se na izgledu kostima s kraja 19. stoljeća. To je vrijeme kada je žena nakon udaje bila ovisna o suprugu, statusno i financijski. Ukoliko je pripadala aristokratskom staležu, pridržavala se pravila tog društva i svoj status pokazivala upravo putem odjeće.

Autorica je vješto iskoristila upravo taj važan društveni simbol i u nizu rafiniranih crteža predložila maštovite kostime.

-.-Press-.-Dobro je postavila i uvažavala sva pravila u koloritu, odabiru tkanine i pokazala kako odlično poznaje kroj odjeće tog razdoblja.

Pokazala je svoj senzibilitet i kostimografsku maštovitost u svim predloženim crtežima. Do detalja razrađeni kostimi i dodaci odgovaraju svakom liku iz romana i njegovom karakteru, a izgledom podsjećaju na kostime kave obično možemo vidjeti u produkciji BBC-a.

Radnja romana pružila je autorici mogućnost da glavni ženski lik odjene u različite i raskošne kostime. Tijekom svojeg života protagonistica prolazi kroz razdoblje radosti i tuge. Crteži su prijedlog izgleda kostima od korote do vjenčanice od dnevnih do balski haljina.

Sve posjetitelje izložbe Atletić razveselila je i svojim eksponatima rekonstrukcije kostima iz razdoblja 1880. godine. Izradila je donje rublje, steznik, polukrinolinu, haljinu i šešir i torbicu.

Na samom otvorenju održala je interesantno kratko predavanje o povijesti ženskog struka. Bila je to večer u kojoj je idealno povezana pisana riječ, govor i vizualni umjetnički izričaja. Izložbu možete pogladiti do 19. svibnja od 8 do 20 sati.

NEKE OD FOTOGRAFIJA S IZLOŽBE POGLEDAJTE OVDJE

KLJUČNI PODACI

  • OTVORENA DO 19. SVIBNJA
  • FOTO: Pogledajte izložbu kostimografskih crteža

Autor:

R.I.

25.04.2012.

11:43h


SCENA, NAJČITANIJE