KULTURA

Dmitri Glukhovski:

Hrvatski Metro 2033, zašto ne?

INTERVJU S RUSKIM PISCEM

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Ruski pisac i novinar proslavio se romanom Metro 2033, koji je ubrzo nakon objavljivanja postao svjetski bestseler

Autor:: Tvrtko Ivanišević

Objavljeno: 28.04.2012. 12:41h

Jedan od počasnih gostiju SF konvencije Kontakt, koja spaja ovogodišnji 34. SFeraKon, najstariju i najveću konvenciju znanstvene fantastike u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, i 34. Eurocon, europsku konvenciju znanstvene fantastike, je i ruski pisac i novinar Dmitri Glukhovski.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Proslavio se romanom Metro 2033 koji je prvotno bio besplatno objavljen na autorovoj web stranici, gdje je postao iznimno popularan, a naknadno je i tiskan te je ubrzo postao ruski nacionalni bestseler. Danas je preveden na trideset svjetskih jezika, uključujući i hrvatski. Tim je romanom na Euroconu u Copenhagenu 2007. osvojio prestižnu nagradu Encouragement Award za najbolji SF roman. Kao novinar je obišao gotovo cijeli svijet, a i prvi je izvjestitelj koji se uživo javio sa Sjevernog pola.

U vašoj biografiji često se spominje novinarski rad, a naročito javljanje sa Sjevernog pola. Možete li nam reći nešto više o tome?

Imao sam vrlo zanimljivih iskustava u novinarstvu dok sam radio kao TV reporter. Sama priča oko Sjevernog pola je ustvari pomalo smiješna jer nije bilo ničeg herojskog u tom putovanju. Tamo smo otišli sredinom srpnja i temperatura je bila prilično visoka, oko nule, a putovali smo u veoma udobnom ruskom ledolomcu i nije nimalo ličilo na primjerice Admundsenovu ekspediciju sa saonicama i psima. Nije tu bilo nekog velikog postignuća, nego puno više zabave, a i pića. No, rezultiralo je činjenicom da sam postao prvi izvjestitelj na svijetu koji se uživo javio sa Sjevernog pola i to je bilo prilično cool. Trebao sam svoj rekord prijaviti u Guinnessovu knjigu rekorda, ali nisam, jer sam bio lijen kada je trebalo skupljati papire kojima bih dokazao da sam to zaista i napravio.

Je li bilo i drugih zanimljivih putovanja?

Spomenuo bih jako zanimljivo putovanje koje je uključivalo posjet mjestu nuklearnog postrojenja u Černobilu te gradu duhova Pripyatu pored njega, mjesto gdje se odvija i poznata S.T.A.L.K.E.R videoigra. Vidjeti to na svoje oči i hodati među tim napuštenim zgradama ostavilo je prilično jak utisak. A budući da smo na SF konvenciji trebam spomenuti i posjet Baykonuru, poznatom ruskom kozmodromu. Mjestu odakle se lansira većina ruskih, prije sovjetskih, svemirskih letjelica, a odakle je lansiran i sam Yuri Gagarin.

No, da se vratimo i na vaša književna djela. Metro 2033 nije samo roman, on je nalik na interaktivno iskustvo. Uz njega su vezani i drugi mediji, postoji popularna kompjuterska igra, a priča se i o nadolazećem filmu?

Priča se.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Osim Metro 2033 i njegovog neizravnog nastavka Metro 2034 postoji i velik broj naslova koji s njima dijele isti svijet. Možete li nešto reći o tome?

Prije dvije i pol godine pokrenuli smo projekt pod nazivom ''The Universe of Metro 2033'' u kojem sam pozvao autore širom svijeta da napišu svoje vlastite priče, romane sa svojim likovima koji bi bili smješteni u istom post-nuklearnom svijetu. Tako da u isto vrijeme dok se moj protagonist nalazi na svom putovanju kroz moskovski metro možemo vidjeti što se događa u St.Petersburgu, Sibiru, Londonu, Italiji ili bilo gdje drugdje u svijetu. Do sada je u Rusiji objavljeno oko 25 naslova u tom svijetu, a sada se objavljuju i u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj, Mađarskoj, a uskoro i u mnogim drugim zemljama kao što je Francuska. Pozivamo autore iz cijelog svijeta da pišu romane na svojim jezicima i to je prvi put da se ovako nešto realiziralo. Bilo je projekata u kojima su različiti autori dijelili isti svijet, ali se to nikad nije napravilo na međunarodnoj razini. Projekt se vrlo brzo širi i nadam se da ćemo jednom pokriti i čitav svijet.

Znači li to da i autori iz Hrvatske mogu sudjelovati u ovom projektu?

Naravno. Ako se neki istaknuti, ili možda i neistaknuti pisac odluči napisati roman koji se odvija u svijetu Metroa 2033 i čija je radnja smještena u Hrvatsku ili na Balkan, zašto ne? Ne objavljujemo samo radove profesionalnih pisaca, već i početnika koji nekad mogu pisati i iskrenije od nekoga tko tome pristupa samo kao poslu.

Možete li nešto reći o svojim nadolazećim projektima?

Moj sljedeći roman će najvjerojatnije biti pravi SF, jer Metro 2033 je više distopijski roman, koji će se odvijati u dalekoj budućnosti, ali ostali detalji su još uvijek tajna.

Na kraju, što očekujete od ove konvencije i boravka u Zagrebu?

Iskreno ne znam, jer mi je to prva konvencija u životu, nikad ne idem na njih jer se pomalo bojim ove vrste događanja i stvarno ne znam što mogu očekivati. Zagreb bih htio pobliže upoznati i za vrijeme trajanja konvencije sigurno ću ga dobro razgledati. Volio bih to učiniti bez vodiča, jer smatram da time samo punimo glavu gomilom informacija što zaista kvari doživljaj. Svakako bih se želio vratiti u Hrvatsku i vidjeti obalu o kojoj sam puno čuo, ali to bi bilo najbolje u ljetno vrijeme i bez gomile obaveza kako bih se mogao što bolje opustiti i zabaviti.

KLJUČNI PODACI

  • INTERVJU S RUSKIM PISCEM
  • Dmitri Glukhovski: Hrvatski Metro 2033, zašto ne?

Autor:

Tvrtko Ivanišević

28.04.2012.

12:41h


SCENA, NAJČITANIJE