ŽIVOT

Dinja pomaže

kod uboda i opeklina

UKUSNA I LJEKOVITA

wikipedia

Zbog malog broja kalorija i velike količine vode dinja pomaže kod rješavanja viška kilograma jer u 100 grama dinje ima samo 29 kalorija

Autor:: T.M.

Objavljeno: 16.07.2012. 15:17h

Osim lubenice, dinja je voće koje mnogi obožavaju pogotovo kada dođu vrući ljetni dani. Pripada istoj botaničkoj porodici kao i lubenica, tikve i krastavci. Došla nam je iz vrele Afrike, a sačinjavaju ju čak 95 posto vode. Tek potpuno zreo plod je ukusan i dobar za jelo. Narančasto meso, sočno je i slatko i vrlo karakterističnog mirisa.

Dinja pomaže u borbi protiv raka

Osim što osvježava i psihički umiruje, dinja dobro djeluje na upaljene sluznice probavnih organa, a izvana kao obloga jer ublažava bol u slučaju uboda i opeklina. Prema istraživanjima, beta karoten, koji također postoji u nekim vrstama dinja, pomaže u borbi protiv raka, a prema novijim saznanjima pomaže i kod liječenja drugih vrsta malignih bolesti.

Zbog malog broja kalorija i velike količine vode dinja pomaže kod rješavanja viška kilograma. U 100 grama dinjeima tek 29 kalorija. Bogata je kalijem, vitaminom C, kalcijem, magnezijem, fosforom i biotinom. Kalij pomaže organizmu u oslobađanju viška natrija i tako smanjuje povišeni krvni tlak.

Prilikom kupovine dobro pogledajte peteljku jer ćete na osnovu nje ustanoviti je li dinja ubrana dok je još bila zelena. Naime, ukoliko oko peteljke vidite sićušne kapljice vode, to je siguran znak da je ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na njenom mjestu ostaje malo udubljenje. Izbjegavajte one koje imaju mekane dijelove, tamna oštećenja ili napukline. Kod nas su dinje dostupne veći dio ljeta i tada su najukusnije.

Dinju čuvajte dva do tri dana na sobnoj temperaturi kako bi potpuno sazrela, a zatim je možete čuvati u frižideru još pet dana. Isjeđenu dinju čuvajte u frižideru do tri dana u zatvorenoj posudi jer njen se miris može uvući u sotalu hranu koju čuvate u hladnjaku.

KLJUČNI PODACI

  • UKUSNA I LJEKOVITA
  • Dinja pomaže kod uboda i opeklina

Autor:

T.M.

16.07.2012.

15:17h


SCENA, NAJČITANIJE