Trenutna pozicija: Naslovnica>Scena>Kultura
PORAZNO ISTRAŽIVANJE
Čak 51 posto Hrvata misli da mu knjige ne trebaju
Svi oni koji brinu o sudbini knjige u svakodnevici, odlučili su obilježiti Noć knjige koja promiče kulturu čitanja, izdavaštva i knjižnica
slika vijesti

Photo Prt Scr Jabuka TV
Članak

Autor: Kristina Križić
Objavljeno: 24.04.2012. 14:59h

Hrvati baš i ne vole čitati. Pokazali su to podaci nedavno objavljenog istraživanja tržišta knjiga koji pokazuju kako Hrvati čitaju ispod svjetskog prosjeka, odnosno tek 40 posto populacije pročita jednu knjigu mjesečno.

Posebno zabrinjavaju odgovori na pitanje što je glavni razlog zbog kojeg nisu kupili nijednu knjigu, gdje 51 posto ispitanih navodi: ne trebaju mi knjige i ne zanimaju me. Ministrica kulture, Andrea Zlatar odgovorila nam je zašto knjiga nije toliko popularna u hrvatskom društvu.

- To je posljedica jednog dugotrajnog nedostatka u obrazovnom sustavu koji je književnost pretvorio u predmet koji se buba, koji sadrži puno biografskih podataka, pozitivističkih podataka tko pripada kojem periodu bez stjecanja same navike čitanja – konstatirala je ministrica kulture.

Svi oni koji brinu o sudbini knjige u svakodnevici, odlučili su obilježiti Noć knjige koja promiče kulturu čitanja, izdavaštva i knjižnica, ali i omogućuje bolje povezivanje institucija i organizacija koje se bave knjigom.

- Nacionalna i sveučilišna knjižnica, kao jedan od organizatora ove Noći knjiga koji se održava  po prvi put u Hrvatskoj, također želi proslaviti knjigu, progovoriti o njezinom stvarnom mjestu danas i to iz okružja u kojem smo mi knjižničari, ali nakladnici, prevoditelji, autori i čitatelji, odnosno čitav lanac ljudi koji je uključen u taj proces stvaranja knjige kao autorskog djela – rekla nam je Dunja Seiter Šverko, ravnateljica NSK.

Knjiga treba biti dostupnija

Posjetitelji su u knjižarama tijekom Noći knjige mogli kupiti primjerke po sniženim cijenama, ali i okušati se u kreativnim radionicama ili jednostavno slušati čitanje nekog književnog djela. Knjiga u krupnom planu naziv je tribine održane u Nacionalnoj Sveučilišnoj knjižnici gdje se govorilo o knjizi, njezinom statusu i budućnosti u hrvatskom društvu.

S podacima nedavnog istraživanja upoznat je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović koji je naveo par rješenja kako bi se Hrvati konačno sprijateljili s knjigom.

- Kroz osiguravanje da knjiga bude jeftinija, dostupnija, kroz promjenu načina što se i kako uči u školi, da škola bude zanimljivija, vjerujem da će i djeca više čitat jer ćemo nakon toga biti moćniji, a znanje je moć i mi težimo društvu znanja – rekao nam je Jovanović.

Ministrica Zlatar zaključila je kako treba mijenjati svijest hrvatskog društva o važnosti knjige.

- To je pitanje socijalnih navika, a ne knjige kao medija i upravo ćemo na tome poraditi, da knjiga ne bude strani i stereotipni predmet koja na sebi ima etiketu dosada.

Pored brojnih tehnoloških uređaja koji nas navode na nepotrebno gubljenje vremena, često zaboravljamo na jedan od primarnih načina opuštanja, ali i edukacije, a to je druženje uz dobru knjigu.

ključne riječi noć knjige, andrea zlatar, željko jovanović, istraživanje, hrvati, obrazovni sustav, socijalne navike
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...