Trenutna pozicija: Naslovnica>Scena>Kultura
SEDAM DANA KULTURE
Budućnost Europe otkrijte na Subversiv festivalu
U 15 dana posjetitelji će moći gledati filmove, ali i prisustvovati teorijskom dijelu festivala na kojem će se moći uključiti u raspravu
slika vijesti

Photo Prt Scr Jabuka TV
Članak

Autor: Kristina Križić
Objavljeno: 03.05.2012. 16:20h
Subversiv festival svake godine sve više širi svoje granice, pa je tako uz redovni filmski program, pod nazivom Europa Incognita, predviđen i konferencijski dio na temu Budućnost Europe. Sve završava Subversive forumom na koji će se moći uključivati i publika.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-
Photo Prt Scr Jabuka TV  
- Praktički imamo dva festivala. U 15 dana posjetitelji će moći gledati filmove, ali i prisustvovati teorijskom dijelu festivala na kojem će predavati svjetska intelektualna elita. Novost je što će se u raspravu moći uključiti grupe, pojedinci i institucije – rekao nam je Nikola Devčić, ravnatelj festivala.

Filmski dio festivala trajat će od 5. do 12. svibnja, a održat će se u kinima Europa i Tuškanac. Teme filmova podijeljene su u tri sekcije: Nove tendencije u europskom filmu, Europske migracije i Europa iz ženske perspektive.

- Filmovi su uglavnom dokumentarni, ali ima i jako dobrih igranih djela. Festival će 12. svibnja zatvoriti svjetska premijera Katastrojka, dugoočekivanog grčkog filma kojeg je pogledalo više od dva milijuna gledatelja širom svijeta – istaknuo je Velimir Grgić, glavni organizator filmskog dijela.

Konferencijski dio festivala započinje 13. svibnja, a velika imena govorit će o brojnim socijalnim nemirima i prosvjedima koji su zahvatili Europu. Iz perspektive Hrvatske, Europa nam je važna jer se pridužujemo Europskoj uniji.

- Europska unija je poprilično promijenjena zajednica od one u koju su nas nagovarali da uđemo. Interaktivnim razgovorima želimo vidjeti kakva je budućnost Europe i to na primjeru mnogih članica kao što su Grčka, Rumunjska, Nizozemska.

Nema sumnje da festival ne samo da okuplja najveća imena svjetske kulturne scene, nego i progovara o aktualnim problemima jednog Europljanina. Festival je u širem europskom kontekstu stekao zavidnu reputaciju, a primljen je u okrilje svjetskog socijalnog foruma te u mrežu 50-ak europskih organizacija koje uskoro pripremaju veliki europski alter summit.

ključne riječi subversive festival, nikola devčić, velimir grgić, europa incognito, kino europa, kino tuskanac
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...