KULTURA

Budućnost Europe otkrijte

na Subversiv festivalu

SEDAM DANA KULTURE

Prt Scr Jabuka TV

U 15 dana posjetitelji će moći gledati filmove, ali i prisustvovati teorijskom dijelu festivala na kojem će se moći uključiti u raspravu

Autor: Kristina Križić

Objavljeno: 03.05.2012. 16:20h

Subversiv festival svake godine sve više širi svoje granice, pa je tako uz redovni filmski program, pod nazivom Europa Incognita, predviđen i konferencijski dio na temu Budućnost Europe. Sve završava Subversive forumom na koji će se moći uključivati i publika.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-- Praktički imamo dva festivala. U 15 dana posjetitelji će moći gledati filmove, ali i prisustvovati teorijskom dijelu festivala na kojem će predavati svjetska intelektualna elita. Novost je što će se u raspravu moći uključiti grupe, pojedinci i institucije – rekao nam je Nikola Devčić, ravnatelj festivala.

Filmski dio festivala trajat će od 5. do 12. svibnja, a održat će se u kinima Europa i Tuškanac. Teme filmova podijeljene su u tri sekcije: Nove tendencije u europskom filmu, Europske migracije i Europa iz ženske perspektive.

- Filmovi su uglavnom dokumentarni, ali ima i jako dobrih igranih djela. Festival će 12. svibnja zatvoriti svjetska premijera Katastrojka, dugoočekivanog grčkog filma kojeg je pogledalo više od dva milijuna gledatelja širom svijeta – istaknuo je Velimir Grgić, glavni organizator filmskog dijela.

Konferencijski dio festivala započinje 13. svibnja, a velika imena govorit će o brojnim socijalnim nemirima i prosvjedima koji su zahvatili Europu. Iz perspektive Hrvatske, Europa nam je važna jer se pridužujemo Europskoj uniji.

- Europska unija je poprilično promijenjena zajednica od one u koju su nas nagovarali da uđemo. Interaktivnim razgovorima želimo vidjeti kakva je budućnost Europe i to na primjeru mnogih članica kao što su Grčka, Rumunjska, Nizozemska.

Nema sumnje da festival ne samo da okuplja najveća imena svjetske kulturne scene, nego i progovara o aktualnim problemima jednog Europljanina. Festival je u širem europskom kontekstu stekao zavidnu reputaciju, a primljen je u okrilje svjetskog socijalnog foruma te u mrežu 50-ak europskih organizacija koje uskoro pripremaju veliki europski alter summit.

KLJUČNI PODACI

  • SEDAM DANA KULTURE
  • Budućnost Europe otkrijte na Subversiv festivalu

Autor:

Kristina Križić

03.05.2012.

16:20h


SCENA, NAJČITANIJE