CENTAR

Zagrepčani ne znaju

gdje je Trg Petra Preradovića

ALI ZNAJU ZA CVJETNI

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Iako je jedno od popularnijih mjesta u Zagrebu, pravo ime Cvjetnog trga za većinu se građana pokazala kao prava nepoznanica

Autor: Jelena Jakšić

Objavljeno: 10.07.2012. 09:51h

Jedno od omiljenih sastajališta svih Zagrepčana, i u zadnje vrijeme često spominjana lokacija u prepirkama između zagrebačkog gradonačelnika i Gradske skupštine, zasigurno je Cvjetni trg.

Cvjetni trg još se popularno naziva i zagrebačka špica, a čak su ga Novi fosili opjevali u hitu Za dobra stara vremena.

No, ono najzanimljivije pitanje je znaju li Zagrepčani uopće kako je pravo ime toga trga? Naime, Cvjetni trg zapravo se zove Trg Petra Preradovića, a to je ono što mnogi od naših ispitanika uopće nisu znali.

- Ne bih znao koje je pravo ime Cvjetnog trga, poznam ga godinama kao Cvjetni – bio je jedan u nizu istih odgovora na postavljeno pitanje.

- Cvjetni trg? Je li mu pravi naziv Kvaternikov trg? - također je jedan od odgovora na koji smo naišli.

Razlog nastanka imena Cvjetni trg većina građana povezuje s cvijećem koje se moglo na njemu kupiti te tako dvojba oko nastanka imena Cvjetni, nije bilo.

- Prodaje se cvijeće pa pretpostavljam da je to razlog nastanka ovog imena – složili su se građani.

S obzriom na to da je većina građana ovaj podatak nenamjerno zaboravila, podsjećamo da je trg dobio ime po preporoditeljskom velikanu Petru Preradoviću, a za vrijeme Jugoslavije nosio je naziv Trg bratstva i jedinstva.KLJUČNI PODACI

  • ALI ZNAJU ZA CVJETNI
  • Zagrepčani ne znaju gdje je Trg Petra Preradovića

Autor:

Jelena Jakšić

10.07.2012.

09:51h


KVARTOVI, NAJČITANIJE