Trenutna pozicija: Naslovnica>Kvartovi>Centar
ALI ZNAJU ZA CVJETNI
Zagrepčani ne znaju gdje je Trg Petra Preradovića
Iako je jedno od popularnijih mjesta u Zagrebu, pravo ime Cvjetnog trga za većinu se građana pokazala kao prava nepoznanica
slika vijesti

Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija
Članak

Autor: Jelena Jakšić
Objavljeno: 10.07.2012. 09:51h

Jedno od omiljenih sastajališta svih Zagrepčana, i u zadnje vrijeme često spominjana lokacija u prepirkama između zagrebačkog gradonačelnika i Gradske skupštine, zasigurno je Cvjetni trg.

Cvjetni trg još se popularno naziva i zagrebačka špica, a čak su ga Novi fosili opjevali u hitu Za dobra stara vremena.

No, ono najzanimljivije pitanje je znaju li Zagrepčani uopće kako je pravo ime toga trga? Naime, Cvjetni trg zapravo se zove Trg Petra Preradovića, a to je ono što mnogi od naših ispitanika uopće nisu znali.

- Ne bih znao koje je pravo ime Cvjetnog trga, poznam ga godinama kao Cvjetni – bio je jedan u nizu istih odgovora na postavljeno pitanje.

- Cvjetni trg? Je li mu pravi naziv Kvaternikov trg? - također je jedan od odgovora na koji smo naišli.

Razlog nastanka imena Cvjetni trg većina građana povezuje s cvijećem koje se moglo na njemu kupiti te tako dvojba oko nastanka imena Cvjetni, nije bilo.

- Prodaje se cvijeće pa pretpostavljam da je to razlog nastanka ovog imena – složili su se građani.

S obzriom na to da je većina građana ovaj podatak nenamjerno zaboravila, podsjećamo da je trg dobio ime po preporoditeljskom velikanu Petru Preradoviću, a za vrijeme Jugoslavije nosio je naziv Trg bratstva i jedinstva.Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi cvjetni trg, trg petra preradovića, cvijeće, anketa, građani, grad zagreb
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...