PODSLJEME

Vikendima se na Medvednici

putuje kroz vrijeme

OŽIVLJAVANJE PROŠLOSTI

Slavko Ferina

Rudnik Zrinski ponovno će otvoriti svoja vrata, a djeca će tamo moći naučiti kako se u srednjem vijeku vadila ruda na Medvednici

Autor: Kristina Križić

Objavljeno: 31.03.2012. 11:13h

Rudnik Zrinski ponovno otvara vrata za sve posjetitelje Parka Medvednica i to ovoga vikenda. Nalazi se u neposrednoj blizini planinarskog doma Grafičar i ujedno je prvi srednjovjekovni rudnik u Hrvatskoj za posjećivanje.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Drvene skulpture upotpunjene zvukovima kapljanja vode, udaraca pijuka u stijenu, zatim škripanje drvenih tački i prigušenih razgovora rudara, pokušat će vam dočarati prizore srednjovjekovnog rudarenja na ovom prostoru.

- Rudnik je posebno zanimljiv mlađoj populaciji, odnosno djeci jer je prilagođen upravo njima. Mogu vidjeti skulpture rudara i njihove zaštitinice Barbare i čuti priču o tome kako se ruda vadila - objasnila nam je Martina Jurjević Varga, voditeljica edukcije Park prirode Medvednica.

Rudnik neće biti otvoren na Uskrs, dok na uskršnji ponedjeljak radi, a tako će biti i ostalim danima jer su isplanirani brojni programi. Primjerice, zadnja nedjelja u rujnu rezervirana je za srednjovjekovne dane kada ćete na Medvednici moći uživati u srednjovjekovnim predstavama, kostimima, ali i jelu i piću.

- Posjetitelji će moći se se slikati s Crnom kraljicom ili vitezovima, isprobati razne radionice kao što su streličarstvo, bacanje buzdovana. Također, moći će vidjeti kako se tada živjelo. U to vrijeme se odvijaju i viteške borbe gdje se vitezovi bore za naklonost Crne kraljice. I ona sama se nekad umiješa u tu borbu - slikovito nam je opisala Jurjević Varga.

U Medvedgrad će se uložiti dva milijuna eura

Nedaleko rudnika Zrinski je utvrda koja je svakako jedan od simbola Zagreba. Pogađate, riječ je o Medvedgradu. Iako je zbog sanacije neko vrijeme bio zatvoren, od uskrsnog ponedjeljka ova srednjovjekovna utvrda bit će otvorena. Ravnateljica parka prirode Medvednica otkrila nam je kako u planu imaju još brojne projekte

- Otvorit ćemo Centar za posjetitelje, potrebno je sanirati većinu ovih prostora; palas mali i veliki te južna kula, sve je to zrelo za ponovnu sanaciju. Predviđeno je da će se u projekte uložiti oko dva milijuna eura i to iz strukturnih fondova Europske unije - kazala nam je Snježana Malić Limari, ravnateljica Parka prirode Medvednica.

Iskoristite lijepo vrijeme i uskršnje balgdane kako biste ih proveli na svježem zraku uz prirodne ljepote i tragove prošlih vremena, a sve to na jednom mjestu - parku prirode Medvednica.

KLJUČNI PODACI

  • OŽIVLJAVANJE PROŠLOSTI
  • Vikendima se na Medvednici putuje kroz vrijeme

Autor:

Kristina Križić

31.03.2012.

11:13h


KVARTOVI, NAJČITANIJE