Trenutna pozicija: Naslovnica>Kvartovi>Podsljeme
OŽIVLJAVANJE PROŠLOSTI
Vikendima se na Medvednici putuje kroz vrijeme
Rudnik Zrinski ponovno će otvoriti svoja vrata, a djeca će tamo moći naučiti kako se u srednjem vijeku vadila ruda na Medvednici
slika vijesti

Photo Slavko Ferina
Članak

Autor: Kristina Križić
Objavljeno: 31.03.2012. 11:13h

Rudnik Zrinski ponovno otvara vrata za sve posjetitelje Parka Medvednica i to ovoga vikenda. Nalazi se u neposrednoj blizini planinarskog doma Grafičar i ujedno je prvi srednjovjekovni rudnik u Hrvatskoj za posjećivanje.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-
Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija  
Drvene skulpture upotpunjene zvukovima kapljanja vode, udaraca pijuka u stijenu, zatim škripanje drvenih tački i prigušenih razgovora rudara, pokušat će vam dočarati prizore srednjovjekovnog rudarenja na ovom prostoru.

- Rudnik je posebno zanimljiv mlađoj populaciji, odnosno djeci jer je prilagođen upravo njima. Mogu vidjeti skulpture rudara i njihove zaštitinice Barbare i čuti priču o tome kako se ruda vadila - objasnila nam je Martina Jurjević Varga, voditeljica edukcije Park prirode Medvednica.

Rudnik neće biti otvoren na Uskrs, dok na uskršnji ponedjeljak radi, a tako će biti i ostalim danima jer su isplanirani brojni programi. Primjerice, zadnja nedjelja u rujnu rezervirana je za srednjovjekovne dane kada ćete na Medvednici moći uživati u srednjovjekovnim predstavama, kostimima, ali i jelu i piću.

- Posjetitelji će moći se se slikati s Crnom kraljicom ili vitezovima, isprobati razne radionice kao što su streličarstvo, bacanje buzdovana. Također, moći će vidjeti kako se tada živjelo. U to vrijeme se odvijaju i viteške borbe gdje se vitezovi bore za naklonost Crne kraljice. I ona sama se nekad umiješa u tu borbu - slikovito nam je opisala Jurjević Varga.

U Medvedgrad će se uložiti dva milijuna eura

Nedaleko rudnika Zrinski je utvrda koja je svakako jedan od simbola Zagreba. Pogađate, riječ je o Medvedgradu. Iako je zbog sanacije neko vrijeme bio zatvoren, od uskrsnog ponedjeljka ova srednjovjekovna utvrda bit će otvorena. Ravnateljica parka prirode Medvednica otkrila nam je kako u planu imaju još brojne projekte

- Otvorit ćemo Centar za posjetitelje, potrebno je sanirati većinu ovih prostora; palas mali i veliki te južna kula, sve je to zrelo za ponovnu sanaciju. Predviđeno je da će se u projekte uložiti oko dva milijuna eura i to iz strukturnih fondova Europske unije - kazala nam je Snježana Malić Limari, ravnateljica Parka prirode Medvednica.

Iskoristite lijepo vrijeme i uskršnje balgdane kako biste ih proveli na svježem zraku uz prirodne ljepote i tragove prošlih vremena, a sve to na jednom mjestu - parku prirode Medvednica.

Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi rudnik zrinski, park medvednica, planinarski dom grafičar,
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...