CENTAR

VIDEO: Zagrepčani

su ovisni o kavama i druženju

OTVORENO PRIZNAJU

Damjan Tadic / CROPIX

Kava s mlijekom na špici stoji i do 14 kuna, a sudeći po prepunim kafićima na Cvjetnom, ljubav Hrvata prema kofeinu nema granica

Autor:

Petra Antonijević

Objavljeno: 28.04.2012. 12:07h

Višesatno ispijanje omiljenog crnog napitka u centru grada, Zagrepčanima je, čini se, postao pravi mali ritual. Nezaobilazno mjesto susreta je zagrebačka špica - potez oko i na Cvjetnom trgu, gdje se oko podneva te vikendom slije cijeli Zagreb pa se teško može naći slobodno mjesto za sjesti.

Ispijanje kava na Cvjetnom mnogi vide kao ''kroničnu bolest'' Zagrepčana, stoga smo se među građanima raspitali jesmo li svi ovisnici o kofeinu ili nas samo privlači špica kao idealno mjesto za druženje, posebice tijekom lijepog vremena.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-- Ovisni smo o kavama. Samo tražimo izliku kako bismo s radnog mjesta pobjegli na kavicu s prijateljima i barem na pola sata mislili o pozitivnim stvarima. Onda se vratimo na posao i jedva čekamo kraj radnog vremena. Eto, to smo mi Hrvati - smatra djevojka koja nam se predstavila kao jedna od obožavateljica ispijanja kava i koja smatra kako je kava ritual koji se ne smije preskakati ni pod koju cijenu.

Zagrepčani na kavama dogovaraju poslove

Iako ispijanje kave stranci vide kao kroničnu bolest Hrvata, čini se kako se mi tog rituala ne želimo odreći. Nama je uživanje u kavi uz ugodno društvo postalo stil života, međutim većina nas tu ''čašicu razgovora'' ispija uvijek unutar radnog vremena.

- Uvijek sam ispijao kave za vrijeme radnog vremena. Ljudi koji pričaju da smo skloni ljenčarenju na terasi kafića ne znaju koliko je poslova zapravo sklopljeno na jednoj običnoj kavici. Valjda znam kad imam slobodnog vremena popiti jednu brzinsku kavicu, a ako je stiska na poslu, kava je ipak ta koja može pričekati - smatra mladić koji upravo većinu radnog vremena provodi dogovarajući poslove na gradskoj špici.

Ipak, u vremenu u kojem određena zanimanja zahtijevaju od nas dostupnost u bilo koje doba dana, jedna kava dnevno može samo doprinijeti našem psihičkom stanju te društvenom statusu. Međutim, sami moramo procijeniti mogu li nas višesatna druženja na gradskoj špici možda stajati i radnog mjesta.

KLJUČNI PODACI

  • OTVORENO PRIZNAJU
  • VIDEO: Zagrepčani su ovisni o kavama i druženju

Autor:

Petra Antonijević

28.04.2012.

12:07h


KVARTOVI, NAJČITANIJE