TRNJE

VIDEO: Pogledajte uspon

i pad Ulice grada Vukovara

IZLOŽBA U CEKATE-U

Marko Jandrić

Od 60-ih godina u Ulici grada Vukovara nije bilo stambene izgradnje, a devedesetih godina izgradnjom diktira privatni kapital

Autor:: Tanja Molvarec

Objavljeno: 16.12.2011. 15:31h

Povijest izgradnje Ulice grada Vukovara glavna je tema izložbe autorica Danijele Pandže i Petre Srbljinović koje su četiri godine promatrale tu ulicu i bilježile njene promjene. Riječ je o jednoj od najbitnjih prometnica koja povezuje istočni i zapadni dio grada. Najbolje razdoblje za tu ulicu bile su svakako 50-e godine.

-.-Goran Ravlić-.-- Tada se ulica tek stvarala i u to vrijeme su nastale zgrade koje su djela renomiranih arhitekata. Možemo reći da je izgradnja ulice započela 1947. godine. No tek 1955. godine su se dogodili i prvi javni natječaji. Tada je započela izgradnja upravih zgrada– kazala je Pandža.

Od 60-ih godina u ulici nije bilo stambene izgradnje, a u 70-ima su nastale danas dobro poznate zgrade. Riječ je o zgradi Zagrepčanke i zgradi Auto-Hrvatska. No stanje danas je puno drugačije nego ranijih godina.

- Trend podređivanja urbanizma arhitekturi posebno je došao do izražaja od devedesetih godina kada je izgradnjom počeo diktirati privatni kapital – kazala je Pandža. Autorica izložbe Petra Srbljinović predložila je neke konkretne mjere za revitalizaciju ulice.

- Ne smije sve ostati samo na ideji već se mora pokrenuti i revitalizirati konkretnim mjerama. Bilo je tu mnogo dobrih ideja, ali nažalost ništa se ije realiziralo. Sada se ulica guši u ogromnim poslovnim zgradama – kazala je Srbljinović. 

Izložba je obogaćena fotografijama iz svakodnevnog života stanara ulice, a tu su i tlocrti koji pokazuju da se zapostavljao centralni dio ulice. Izložba je otvorena u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka sve do 20. siječnja iduće godine, a ulaz je slobodan.

KLJUČNI PODACI

  • IZLOŽBA U CEKATE-U
  • VIDEO: Pogledajte uspon i pad Ulice grada Vukovara

Autor:

Tanja Molvarec

16.12.2011.

15:31h


KVARTOVI, NAJČITANIJE