Trenutna pozicija: Naslovnica>Kvartovi>Trnje
IZLOŽBA U CEKATE-U
VIDEO: Pogledajte uspon i pad Ulice grada Vukovara
Od 60-ih godina u Ulici grada Vukovara nije bilo stambene izgradnje, a devedesetih godina izgradnjom diktira privatni kapital
slika vijesti

Photo Marko Jandrić
Članak

Autor: Tanja Molvarec
Objavljeno: 16.12.2011. 15:31h

Povijest izgradnje Ulice grada Vukovara glavna je tema izložbe autorica Danijele Pandže i Petre Srbljinović koje su četiri godine promatrale tu ulicu i bilježile njene promjene. Riječ je o jednoj od najbitnjih prometnica koja povezuje istočni i zapadni dio grada. Najbolje razdoblje za tu ulicu bile su svakako 50-e godine.

-.-Goran Ravlić-.-
Photo Goran Ravlić  
- Tada se ulica tek stvarala i u to vrijeme su nastale zgrade koje su djela renomiranih arhitekata. Možemo reći da je izgradnja ulice započela 1947. godine. No tek 1955. godine su se dogodili i prvi javni natječaji. Tada je započela izgradnja upravih zgrada– kazala je Pandža.

Od 60-ih godina u ulici nije bilo stambene izgradnje, a u 70-ima su nastale danas dobro poznate zgrade. Riječ je o zgradi Zagrepčanke i zgradi Auto-Hrvatska. No stanje danas je puno drugačije nego ranijih godina.

- Trend podređivanja urbanizma arhitekturi posebno je došao do izražaja od devedesetih godina kada je izgradnjom počeo diktirati privatni kapital – kazala je Pandža. Autorica izložbe Petra Srbljinović predložila je neke konkretne mjere za revitalizaciju ulice.

- Ne smije sve ostati samo na ideji već se mora pokrenuti i revitalizirati konkretnim mjerama. Bilo je tu mnogo dobrih ideja, ali nažalost ništa se ije realiziralo. Sada se ulica guši u ogromnim poslovnim zgradama – kazala je Srbljinović. 

Izložba je obogaćena fotografijama iz svakodnevnog života stanara ulice, a tu su i tlocrti koji pokazuju da se zapostavljao centralni dio ulice. Izložba je otvorena u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka sve do 20. siječnja iduće godine, a ulaz je slobodan.

ključne riječi ulica grada vukovara, izložba, galerija modulor, cekate, danijela pandža, petra srbljinović
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...