ČRNOMEREC

Upoznajte Črnomerec

20-ih godina prošlog stoljeća

IZLOŽBA U KNJIŽNICI

nepoznatizagreb.blog.hr

VIDEO: Više od dva mjeseca se skupljao materijjal vezan uz povijest Črnomerca o kojem se malo pisalo, a važan je industrijski kvart

Autor:: Tanja Molvarec

Objavljeno: 05.06.2012. 10:05h

Izložba u Knjižnici Vladimira Nazora vraća nas u prošlost kvarta Črnomerec u doba kada je jedna gostionica mogla primiti čak 1500 ljudi, a na ulicama su organizirana natjecanje na koturaljkama za male i one velike. Izložba počinje otkrivanjem naziva četvrti Črnomerec.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-- Jedna legenda kaže da se Medvedgradska črna kraljica okupala u potoku Črnomerec pa otuda i ime. Naravno, sve su to samo legende bez povijesnog utemeljenja - kazala je Svjetlana Ciglar, djelatnica knjižnice koja je zajedno s kordinatoricom Vesnom Čabrić i suautorom Mladenom Klemenčićem pokrenula ovaj vrijedan projekt kojim zavirujemo u ključne povijesne trenutke Črnomerca.

Iako je ovo tek legenda, ime Ulice Vodovodna ima svoje povijesne temelje.

- Ta je ulica dobila ime po prvom vodovodu.  Ovdje vidimo zračnu fotografiju na kojoj se jasno vidi gdje se nalazila ta mreža - kazala je Ciglar.

Mandalica odnosno marelica bila je popularna gostiona u koju su svi rado svraćali, a koja se nalazila na uglu Mandaličine i Ilice. Srušena je 1964. godine, no prije toga bila je omiljeno mjesto druženja tamošnjeg stanovništva. Črnomerec je poznat kao prva industrijska zona u gradu u kojoj su se nalazile i vojarne nastale uz prugu.

- Mandalica je bila jako popularno mjesto i u to doba su ljudi više odlazili u gostionice i družili se.  Vojarne su pak nastale uz prugu i dobivale su naziv prema kraljicama, kraljevima, a jedna je bila i jahaona. Na tom mjestu je danas Galerija Lauba - kazala je Ciglar.

Ulica baruna Filipovića je 20-ih godina prošlog stoljeća bila prepuna zelenila i vrtova, dok ju danas ukrašava tek nekoliko manjih zelenih površina. Ova zanimljiva izložba otvorena je sve do 30. lipnja i nije zamišljena kao cjelovit uvid u prošlost Črnomerca, nego se prikupljenim materijalom podsjeća na ključne trenutke tog dijela Zagreba i potiče na aktivan odnos prema životnoj sredini.

Više o Črnomercu pogledajte u videu:

KLJUČNI PODACI

  • IZLOŽBA U KNJIŽNICI
  • Upoznajte Črnomerec 20-ih godina prošlog stoljeća

Autor:

Tanja Molvarec

05.06.2012.

10:05h


KVARTOVI, NAJČITANIJE