Trenutna pozicija: Naslovnica>Kvartovi>Črnomerec
IZLOŽBA U KNJIŽNICI
Upoznajte Črnomerec 20-ih godina prošlog stoljeća
VIDEO: Više od dva mjeseca se skupljao materijjal vezan uz povijest Črnomerca o kojem se malo pisalo, a važan je industrijski kvart
slika vijesti

Photo nepoznatizagreb.blog.hr
Članak

Autor: Tanja Molvarec
Objavljeno: 05.06.2012. 10:05h

Izložba u Knjižnici Vladimira Nazora vraća nas u prošlost kvarta Črnomerec u doba kada je jedna gostionica mogla primiti čak 1500 ljudi, a na ulicama su organizirana natjecanje na koturaljkama za male i one velike. Izložba počinje otkrivanjem naziva četvrti Črnomerec.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-
Photo PrtScr Jabuka TV  
- Jedna legenda kaže da se Medvedgradska črna kraljica okupala u potoku Črnomerec pa otuda i ime. Naravno, sve su to samo legende bez povijesnog utemeljenja - kazala je Svjetlana Ciglar, djelatnica knjižnice koja je zajedno s kordinatoricom Vesnom Čabrić i suautorom Mladenom Klemenčićem pokrenula ovaj vrijedan projekt kojim zavirujemo u ključne povijesne trenutke Črnomerca.

Iako je ovo tek legenda, ime Ulice Vodovodna ima svoje povijesne temelje.

- Ta je ulica dobila ime po prvom vodovodu.  Ovdje vidimo zračnu fotografiju na kojoj se jasno vidi gdje se nalazila ta mreža - kazala je Ciglar.

Mandalica odnosno marelica bila je popularna gostiona u koju su svi rado svraćali, a koja se nalazila na uglu Mandaličine i Ilice. Srušena je 1964. godine, no prije toga bila je omiljeno mjesto druženja tamošnjeg stanovništva. Črnomerec je poznat kao prva industrijska zona u gradu u kojoj su se nalazile i vojarne nastale uz prugu.

- Mandalica je bila jako popularno mjesto i u to doba su ljudi više odlazili u gostionice i družili se.  Vojarne su pak nastale uz prugu i dobivale su naziv prema kraljicama, kraljevima, a jedna je bila i jahaona. Na tom mjestu je danas Galerija Lauba - kazala je Ciglar.

Ulica baruna Filipovića je 20-ih godina prošlog stoljeća bila prepuna zelenila i vrtova, dok ju danas ukrašava tek nekoliko manjih zelenih površina. Ova zanimljiva izložba otvorena je sve do 30. lipnja i nije zamišljena kao cjelovit uvid u prošlost Črnomerca, nego se prikupljenim materijalom podsjeća na ključne trenutke tog dijela Zagreba i potiče na aktivan odnos prema životnoj sredini.

Više o Črnomercu pogledajte u videu:

Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi črnomerec, mandalica, knjižnica vladimira nazora, od mandalice do mitnice
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...