Trenutna pozicija: Naslovnica>Kvartovi>Maksimir
ŽABLJI DAN U MAKSIMIRU
U ZOO vrtu pronađite najotrovnije žabe na svijetu
Vodozemcima prijeti nestanak, stoga ukoliko produženi vikend provodite u Zagrebu, nemojte propustiti vidjeti najotrovnije žabe svijeta
slika vijesti

Photo PrtScr Jabuka TV
Članak

Autor: Petra Antonijević
Objavljeno: 28.04.2012. 15:54h

S ciljem promicanja zaštite vodozemaca u zagrebačkom zoološkom vrtu održan je žablji dan. Četvrtu godinu zaredom mališani su imali prilike vidjeti najotrovnije žabe na svijetu, ali i sudjelovati u kreativnim radionicama Centra za likovni odgoj Grada zagreba.

- Pripremili smo likovne radionice, edukativne igre, izložbe i nagradne igre. Ima dosta zabave i edukacije, ali kad kažem edukacija ne mislim na strogo štrebanje, već na učenje kroz zabavnu igru. Klinci zaista uživaju, a i naši odrasli posjetitelji izrazito su zadovoljni- rekao nam je Tomislav Krizmanić, edukator u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-
Photo PrtScr Jabuka TV  
Edukacijski centar je na žablji dan pretvoren u labaratorij u kojem se proučavaju otrovne žabe, a upravo one su bile i inspiracija za mnoge zabavne igre.

- Djeca najprije uče o razvoju punoglavaca u žabe na primjeru pravih punoglavaca, proučavaju ih mikroskopom i uočavaju koje se promjene događaju u evoluciji žabe. Zatim odlaze do radionice na kojoj ih se uči kako raspoznati vodozemca od guštera, a potom izrađuju žabe, slikaju ih i bojaju te ih nose kući - dodao je Igor Franić, također jedan od edukatora.

Otrovne žabe mogu se razgledati u Tropskoj kući. Izloženo je nekoliko vrsta, ali svakako je nazanimljivija zlatna otrovna žaba, jedna od najotrovnijih životinja u svijetu i svakako najotrovniji vodozemac.

- Naša žaba ne sadrži tu količinu otrova zbog uvjeta u kojima se trenutno nalazi, stoga gubi svoju otrovnost zbog načina prehrane. One svoj otrov luče kroz kožu i nemaju nikakve otrovne zube poput zmija. Iako su ovo južnoameričke žabe koje se mogu naći samo na pet lokacija u Kolumbij, ukoliko ih sretnete nikako ih nemojte dirati jer, ako imate ranicu na ruci, nećete proći dobro – upozoravaju edukatori.

Vodozemci su danas jedna od najugroženijih vrsta životinja i prijeti im izumiranje, a mnoge vrste već su i nestale. Stoga, ukoliko produženi vikend provodite u Zagrebu, nikako nemojte propustiti pogledati vrste najotrovnijih žaba koje možda više nećete imati prilike vidjeti.

ključne riječi zoološki vrt, maksimir, djeca, žabe, radionice, edukacija, razvoj, punoglavci, daždevnjaci, zlatna žaba
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...