MAKSIMIR

U ZOO vrtu pronađite

najotrovnije žabe na svijetu

ŽABLJI DAN U MAKSIMIRU

PrtScr Jabuka TV

Vodozemcima prijeti nestanak, stoga ukoliko produženi vikend provodite u Zagrebu, nemojte propustiti vidjeti najotrovnije žabe svijeta

Autor: Petra Antonijević

Objavljeno: 28.04.2012. 15:54h

S ciljem promicanja zaštite vodozemaca u zagrebačkom zoološkom vrtu održan je žablji dan. Četvrtu godinu zaredom mališani su imali prilike vidjeti najotrovnije žabe na svijetu, ali i sudjelovati u kreativnim radionicama Centra za likovni odgoj Grada zagreba.

- Pripremili smo likovne radionice, edukativne igre, izložbe i nagradne igre. Ima dosta zabave i edukacije, ali kad kažem edukacija ne mislim na strogo štrebanje, već na učenje kroz zabavnu igru. Klinci zaista uživaju, a i naši odrasli posjetitelji izrazito su zadovoljni- rekao nam je Tomislav Krizmanić, edukator u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-Edukacijski centar je na žablji dan pretvoren u labaratorij u kojem se proučavaju otrovne žabe, a upravo one su bile i inspiracija za mnoge zabavne igre.

- Djeca najprije uče o razvoju punoglavaca u žabe na primjeru pravih punoglavaca, proučavaju ih mikroskopom i uočavaju koje se promjene događaju u evoluciji žabe. Zatim odlaze do radionice na kojoj ih se uči kako raspoznati vodozemca od guštera, a potom izrađuju žabe, slikaju ih i bojaju te ih nose kući - dodao je Igor Franić, također jedan od edukatora.

Otrovne žabe mogu se razgledati u Tropskoj kući. Izloženo je nekoliko vrsta, ali svakako je nazanimljivija zlatna otrovna žaba, jedna od najotrovnijih životinja u svijetu i svakako najotrovniji vodozemac.

- Naša žaba ne sadrži tu količinu otrova zbog uvjeta u kojima se trenutno nalazi, stoga gubi svoju otrovnost zbog načina prehrane. One svoj otrov luče kroz kožu i nemaju nikakve otrovne zube poput zmija. Iako su ovo južnoameričke žabe koje se mogu naći samo na pet lokacija u Kolumbij, ukoliko ih sretnete nikako ih nemojte dirati jer, ako imate ranicu na ruci, nećete proći dobro – upozoravaju edukatori.

Vodozemci su danas jedna od najugroženijih vrsta životinja i prijeti im izumiranje, a mnoge vrste već su i nestale. Stoga, ukoliko produženi vikend provodite u Zagrebu, nikako nemojte propustiti pogledati vrste najotrovnijih žaba koje možda više nećete imati prilike vidjeti.

KLJUČNI PODACI

  • ŽABLJI DAN U MAKSIMIRU
  • U ZOO vrtu pronađite najotrovnije žabe na svijetu

Autor:

Petra Antonijević

28.04.2012.

15:54h


KVARTOVI, NAJČITANIJE