ČRNOMEREC

Saznajte kako je

nekad izgledao Črnomerec

STARE FOTOGRAFIJE

nepoznatizagreb.blog.hr

Izložba nije zamišljena kao cjelovit uvid u prošlost Črnomerca, nego se prikupljenim starih fotografija podsjeća na ključne trenutke kvarta

Autor:: T.M./Knjižnica Vladimira Nazora

Objavljeno: 24.05.2012. 10:12h

Ako vas zanima povijest četvrti Črnomerec, prošetajte do knjižnice Vladimira Nazora u četvrtak 31. svibnja u 19 sati kada je otvorenje izložbe 'Od Mandalice do Mitnice' u Vodovodnoj 13. U Knjižnici su se skupljale stare fotografije, razglednice, novinski izresci, a odazvali su se brojni pojedinci, ustanove, tvornice i do 1. svibnja je prikupljeno tristotinjak sličica.

U literaturi o prošlosti Zagreba postoji izrazit nesrazmjer u zastupljenosti i obrađenosti pojedinih gradskih dijelova. Najstariji dijelovi grada kao što su Gornji grad, Kaptol, Donji grad obrađeni su očekivano detaljno i dobro. Nasuprot tome, ostali dijelovi grada obrađeni su sporadično, objasnili su iz Knjižnice Vladimira Nazora. Naime, u monografskim opisima grada pripada im malo ili nimalo prostora.

To se podjednako odnosi na novoizgrađene dijelove grada kao i na dijelove grada nastale na terenu nekadašnjih prigradskih sela. Većina stanovnika, međutim, stanuje baš u takvim 'nepovijesnim' dijelovima grada pa o svome kvartu ne mogu u literaturi pronaći relevantne podatke niti na slikama vidjeti kako su ti dijelovi nekoć izgledali.

Postavljajući izložbu Knjižnica Vladimira Nazora želi potaknuti zanimanje za kvartovsku prošlost i kvartovski identitet. Izložba nije zamišljena kao cjelovit uvid u prošlost Črnomerca, nego se prikupljenim materijalom, ponajprije starim fotografijama, podsjeća na ključne momente i fragmente urbanizacije tog dijela Zagreba.

Pritom se nastoji da to ne bude samo nostalgično prisjećanje na davne dane već da bude i poticaj na aktivan odnos prema životnoj sredini. Uz knjižničare kvartovsku priču pričaju Mladen Klemenčić kao suautor izložbe, Ratko Cvetnić i Pavao Pavličić.

KLJUČNI PODACI

  • STARE FOTOGRAFIJE
  • Saznajte kako je nekad izgledao Črnomerec

Autor:

T.M./Knjižnica Vladimira Nazora

24.05.2012.

10:12h


KVARTOVI, NAJČITANIJE