Trenutna pozicija: Naslovnica>Kvartovi>Črnomerec
STARE FOTOGRAFIJE
Saznajte kako je nekad izgledao Črnomerec
Izložba nije zamišljena kao cjelovit uvid u prošlost Črnomerca, nego se prikupljenim starih fotografija podsjeća na ključne trenutke kvarta
slika vijesti

Photo nepoznatizagreb.blog.hr
Članak

Autor: T.M./Knjižnica Vladimira Nazora
Objavljeno: 24.05.2012. 10:12h

Ako vas zanima povijest četvrti Črnomerec, prošetajte do knjižnice Vladimira Nazora u četvrtak 31. svibnja u 19 sati kada je otvorenje izložbe 'Od Mandalice do Mitnice' u Vodovodnoj 13. U Knjižnici su se skupljale stare fotografije, razglednice, novinski izresci, a odazvali su se brojni pojedinci, ustanove, tvornice i do 1. svibnja je prikupljeno tristotinjak sličica.

U literaturi o prošlosti Zagreba postoji izrazit nesrazmjer u zastupljenosti i obrađenosti pojedinih gradskih dijelova. Najstariji dijelovi grada kao što su Gornji grad, Kaptol, Donji grad obrađeni su očekivano detaljno i dobro. Nasuprot tome, ostali dijelovi grada obrađeni su sporadično, objasnili su iz Knjižnice Vladimira Nazora. Naime, u monografskim opisima grada pripada im malo ili nimalo prostora.

To se podjednako odnosi na novoizgrađene dijelove grada kao i na dijelove grada nastale na terenu nekadašnjih prigradskih sela. Većina stanovnika, međutim, stanuje baš u takvim 'nepovijesnim' dijelovima grada pa o svome kvartu ne mogu u literaturi pronaći relevantne podatke niti na slikama vidjeti kako su ti dijelovi nekoć izgledali.

Postavljajući izložbu Knjižnica Vladimira Nazora želi potaknuti zanimanje za kvartovsku prošlost i kvartovski identitet. Izložba nije zamišljena kao cjelovit uvid u prošlost Črnomerca, nego se prikupljenim materijalom, ponajprije starim fotografijama, podsjeća na ključne momente i fragmente urbanizacije tog dijela Zagreba.

Pritom se nastoji da to ne bude samo nostalgično prisjećanje na davne dane već da bude i poticaj na aktivan odnos prema životnoj sredini. Uz knjižničare kvartovsku priču pričaju Mladen Klemenčić kao suautor izložbe, Ratko Cvetnić i Pavao Pavličić.

Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi črnomerec, kvart, izložba, knjižnica vladimira nazora, od mandalice do mitnice
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...