CENTAR

Pet parkova u centru

bit će slobodno za pse?

PREVIŠE ZNAKOVA ZABRANE

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

VIDEOPRIČA: Ono što vlasnike pasa zbunjuje je znak zabrane za pse u nekim parkovima, a na istom tom mjestu nalazi se kanta za pseći izmet

Autor:: Tanja Molvarec

Objavljeno: 01.05.2012. 10:38h

Park na Trgu kralja Petra Krešimira jedini je park u Donjem gradu gdje građani mogu slobodno šetati svoje pse bez da riskiraju kaznu komunalnih redara. No s obzirom da je pasa u Donjem gradu sve više, vlasnici se s pravom pitaju zašto se ne povećava i broj parkova gdje njihovi ljubimci mogu slobodno boraviti. Predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad svjestan je nedostatak parkova u koje smiju psi.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-- Zatražili smo da se odobri još pet parkova gdje bi psi mogli slobodno šetati. To su Zrinjevac, Svačićev trg, Marulićev trg, Strossmayerov trg i Trg kralja Tomislava - kazao je Marijan Oljica, predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad.

Ono što vlasnike pasa svakako zbunjuje je znak zabrane za pse u parku kao u Barčićevoj ulici, a na istom tom 'zabranjenom mjestu' nalazi se posuda za pseći izmet. Tamo gdje je znak zabrane za pse, psi nikako ne bi smjeli biti. Međutim, zbog nedostatka parkova, većina se tog pravila ne pridržava, iako mnogi svoje pse ne puštaju s povodca.

Pseći izmet je svuda po parkovima i ulicama

Marija svog psa šeće redovno i za njim redovno čisti. Međutim, neki se tog pravila ne pridžavaju pa pojedini građani smatraju da bi ih više trebalo kažnjavati.

- Inače vodim psa na lajni, ali vidim da često ljudi puštaju pse. I ja bi pustila svog, ali se bojim da se ne potuče. Također smatram da je ovo dobro mjesto za pse i da bi trebalo biti više parkova gdje bi vlasnici dovodili ljubimce ali i da za njima čiste - kazala je Marija koja uvijek u ruci drži vrećicu i uredno kupi pseći izmet. Mnogi se slažu kako bi psi trebali moći slobodno šetati parkovima gdje nema djece odnosno dječjih igrališta.

Upitali smo umirovljenicu Mirjanu bi li više trebalo kažnjavati neodgovorne vlasnike koji ne čiste za svojim ljubimcima.

- Svakako da bi. Ja sam za to jer će ih onda možda naučiti pameti za idući put – kazala je Mirjana.

Donji grad nema niti jednog parka za pse pa bi ovih dodatnih pet lokacija na kojima bi bili dobrodošli itekako olakšali život vlasnicima koji se ne bi morali bojati da će ih netko ako puste psa, kazniti visokim novčanim iznosima. U 2010. godini izdan je 151 obavezni prekršajni nalog, a u prvoj polovici 2011. godine čak 229 prekršajnih naloga zbog nepoštivanja Odluke o komunalnom redu, a koja se tiče uvjeta i načina izvođenja kućnih ljubimaca.

KLJUČNI PODACI

  • PREVIŠE ZNAKOVA ZABRANE
  • Pet parkova u centru bit će slobodno za pse?

Autor:

Tanja Molvarec

01.05.2012.

10:38h


KVARTOVI, NAJČITANIJE