MAKSIMIR

Obilaskom Maksimira

saznajte sve o povijesti parka

UZ STRUČNO VODSTVO

Prt Src Jabuka TV

Park Maksimir organizira stručne i turističke obilaske. Stručni otkrivaju detalje krajobrazne arhitekture, a turistički povijest samog parka

Autor: Kristina Križić

Objavljeno: 23.04.2012. 15:19h

Povodom obilježvanja Svjetskog mjeseca krajobrazne arhitekture, park Maksimir za sve je posjetitelje organizirao stručne obilaske po stazama parka. Putovima Maksimilijana Vrhovca i Jurja Haulika saznat ćete nešto o konceptu prvobitnog oblikovanja parka u vrijeme ovih dvaju biskupa, objasnila nam je Biljana Janev Hutinec, stručna voditeljica.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-- Ono što je potrebno naglasiti da je park Maksimir izuzetno važan i vrijedan spomenik parkovne arhitekture, ne samo u hrvatskim okvirima, nego možemo slobodno reći i u svjetskim - kazala je Janev Hutinec.

Kako se 23. travnja obilježava i blagadan sv. Jurja,  i to je bila izvrsna prigoda da se sve posjetitelje i turiste informira o djelu i radu biskupa Jurja Haulika, jednog od glavnih tvoraca parka Maksimir.

Upravo taj turistički obilazak će vam otkriti brojne detalje o nastajanju ne samog Zagreba, već i parka Maksimir. Posebno je zanimljiv strop Švicarske kuće prema kojem se gradio ostatak kuće.

- Kad su ga doveli, počeli su graditi Švicarsku kuću od stropa prema dolje. Ustanovili su da strop nije pod pravim kutem, tako da cijela Švicarska kuća nije pod pravim kutem. Ima jako puno zanimljivosti i posjetitelji mogu uistinu mnogo saznati o parku - dodala je Janev Hutinec.

Kako doznajemo, domaćini su itekako zadovoljni brojem posjetitelja koji su pokazali kako ih zanimaju podaci o njihovom najdražem parku. Janev Hutinec otkrila nam je kako, pored turističkih obilazaka, postoje i programi za djecu.

- To su edukativni programi namijenjeni djeci, prvenstveno osnovnoj školi, ali i starijim uzrastima gdje putem radionica uče o prirodi i vrijednostima parka - istaknula je Janev Hutinec te dodala kako se zainteresirani moraju najaviti na broj 01/ 231 7847.

Ako želite doznati kako je nastajao Maksimir i još neke zanimljivosti koje nećete tako lako pronaći, onda se trebate najaviti u infocentar. Možda ste mislili da baš sve znate o svome gradu, ali vjerujemo da će vas neki detalj iz povijesti maksimirske šume sigurno iznenaditi.

KLJUČNI PODACI

  • UZ STRUČNO VODSTVO
  • Obilaskom Maksimira saznajte sve o povijesti parka

Autor:

Kristina Križić

23.04.2012.

15:19h


KVARTOVI, NAJČITANIJE