PODSLJEME

Na Medvednici će

posjeći 1033 kubika bukve

SJEČA STABALA

Ana Pejić

Sječa stabala bukve na Medvednici trajat će oko tri tjedna, tijekom kojih će se povremeno zatvarati Sljemenska cesta za promet

Autor:

Ana Pejić

Objavljeno: 17.10.2011. 16:51h

U sljedeća tri tjedna odvijat će se sječa doznačenih 1033 kubna metra bukvinih stabala na Medvednici, izvijestile su Hrvatske šume u ponedjeljak na konferenciji za novinare. Kako navode, obnova šume je započela 1998. godine pa su u međuvremenu izrasla mlada stabla bukve. Prema tome, dodaju iz Hrvatskih šuma, bukova sastojina je pred svojom fiziološkom zrelošću i mladoj sastojini treba dati prostor da se razvija. Tamo gdje je dobro pomlađeno, pojašanjavaju, uklanjaju se stabla radi regeneracije šume.

- U odsjeku 2B izvodit će se nastavak obnove sastojaka započete prije desetak godina. Radi se o bukovinoj sastojini staroj 134 godine i površini od osam i pol hektara - rekao je Ivica Dugački, upravitelj Šumarije Zagreb.

Kako bi se radovi mogli u cjelosti izvesti, potrebno je zatvoriti Sljemensku cestu koja prolazi kroz radilište. Naime, radilište je otvoreno i opasno jer su radovi teški i grubi, a s cestom se križa na čak pet mjesta. Iz Hrvatskih šuma apeliraju na planinare da u vrijeme radova ne prolaze tim putem, kao i da se pridržavaju mjera zaštite na radu.

Zbog radova, napominju iz Hrvatskih šuma, bit će potrebno povremeno zatvaranje ceste na deset minuta, za što imaju odobrenje Zagrebačkih cesta.

- U sljedeća tri tjedna, tijekom kojih će se radovi održavati, radilište će biti obilježeno u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu. Treba naglasiti kako je inspektorat odobrio zahvate i planove proizvodnje - istaknuo je Dugački.

Na Medvednici se gospodari šumama od kraja 19. stoljeća. Na temelju ranije odlučenih smjernica utvrđuje se buduće gospodarenje šumama.

- Šuma je živi organizam, stabla imaju svoj vijek trajanja i šume traju vječno, ali neka stabla, nažalost, nakon nekog vremena propadaju - zaključio je Ivica Milković, rukovoditelj odjela za uređenje.  

KLJUČNI PODACI

  • SJEČA STABALA
  • Na Medvednici će posjeći 1033 kubika bukve

Autor:

Ana Pejić

17.10.2011.

16:51h


KVARTOVI, NAJČITANIJE