CENTAR

Na Dolcu namirnice

polijevaju vodom da ne presuše

NA VISOKIM TEMPERATURAMA

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Prodavači su nam otkrili kakva je prodaja na tržnici Dolac, kako podnose vrućine ali i kako paze na svježinu voća i povrća koje nude

Bio utorak, subota ili nedjelja, za Dragutina poznatijeg kao Zagi, sasvim je svejedno. Ustaje u 5 sati i stiže na najpoznatiju zagrebačku tržnicu Dolac gdje prodaje svježi luk, ciklu, mrkvu i drugo povrće.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-- Svakog dana sa svježe ubranim povrćem dolazim na tržnicu. Volim porazgovarati sa svim kupcima. Volim kad ljudi kupuju, jedu i uživaju u plodovima našeg rada – kaže ovaj prodavač.

Iako su temperature visoke, Zagi ističe kako Zagrepčani svoj Dolac obilaze od ranog jutra. On se protiv vrućina bori hladnim napitkom, a u 13 sati odlazi kući odmoriti se jer se već sljedeće jutro ponovno vraća na svoj štand.

- Kupovna moć je pala za nekih tridesetak posto i to uglavnom zbog većih trgovina koje nude sve na jednom mjestu. No, ipak ima još uvijek onih koji vole kupovati na tržnici, a posebna je tradicija Zagrepčana odlazak na tržnicu subotom. Kupe sve što trebaju, obiđu i mesnice i ribarnice, a onda na špici uz kavu pročitaju novine – dodaje Zagi.

Šareno voće mami sa štandova na zagrebačkim tržnicama

Silvio također svakog dana domaćim namirnicama opskrbljuje svoje stalne mušterije. Otkrio nam je kako na visokim temperaturama prodavači čuvaju svježinu voća i povrća.

- Sve polijevamo vodom kako ne bi presušilo. Imamo i suncobrane zbog kojih sunčeve zrake ne udaraju direktno na dinje ili rajčice koje prodajem. Zadovoljan sam prodajom, posebno subotom kad je Dolac prepun kupaca – zaključuje Silvio.

Ukoliko ste u Zagrebu, svježe namirnice sigurno ćete pronaći na zagrebačkim tržnicama. Žute paprike, narančaste marelice i ljubičaste šljive mame vas sa bogatih štandova, a kao što smo imali priliku čuti od prodavača, domaće su i zdrave.

KLJUČNI PODACI

  • NA VISOKIM TEMPERATURAMA
  • Na Dolcu namirnice polijevaju vodom da ne presuše

16.07.2012.

14:05h


KVARTOVI, NAJČITANIJE