CENTAR

Građani obišli Rokov

perivoj, nekadašnje groblje

ŠETNJE SJEVERNIM PARKOVIMA

Tanja Molvarec/Zagrebancija

Trebalo je proći 30 godina od zadnjeg ukopanog čovjeka kako bi neko mjesto moglo postati gradski park, a upravo je to slučaj s perivojem

Autor:: Tanja Molvarec

Objavljeno: 29.04.2012. 10:30h

Grupa Goethe-Guerilla, u suradnji sa Sašom Šimpragom, nastavila je sa započetim šetnjama gradom, kojima se ispituje identitet grada i ukazuje na njegove neiskorištene potencijale. Ove subote na red su došli zagrebački sjeverni parkovi. Sastanak je bio kod Aleksandrovih stuba u Dežmanovom prolazu.

-.-Tanja Molvarec/Zagrebancija-.-- Te stube su djelo dvojice pozatih arhitekata i nastale su u vrijeme kada su se značajni arhitekti bavili takvim projektima. Danas, nažalost, stube nastaju u okviru anonimnih i ne toliko kvalitetnih projekata - kazao je Šimpraga nakon čega se skupina od čak 40-ak građana uputila u park Rokov perivoj.

Ovaj je park bio nekadašnje gradsko groblje i trebalo je proći 30 godina prije nego se groblje pretvori u park. Iako je perivoj omiljeno mjesto za uživanje u zelenilu, tijekom šetnje smo naišli na kartonske kutije i papir ostavljene oko klupica.

Grupa se zatim kratko zaustavila u ulici Ivana Gorana Kovačića gdje je pod nerazjašnjenim okolnostima izgorio atelje Vojina Bakića.

- Izgorjelo je 111 kipova, a od toga je tek devet spašeno. Uglavonom onih od bronce i kamena. Priča se da je atelje zapalila Bakićeva ljubavnica, ali to su za sada samo priče – kazao je Šimpraga.

Malo dalje nalazi se kuća prvog predsjednika Narodne Republike Hrvatske Vladimira Nazora. Kuća je najprije bila gostiona, a poslije je kuću kupio bankar. Tek poslije 2. svjetskog rata kuća postaje Nazorov dom. Danas je tamo Hrvatski muzej arhitekture. Ovakvim se šetnjama nastoje popularizirati pojedini djelovi grada. Na Tuškancu se grupa zaustavila kod kipa Vladimira Nazora.

- Želimo da ljudi upoznaju povijest parkova i okolnih ulica za koje nisu čuli. Dakle, cilj je popularizirati ta mjesta da i drugi za njih znaju, a ne samo oni koji tu žive – kazala je Antonija Komazlić iz Goethe instituta koja organizira šetnje. Iako je ovo bila posljednja šetnja u proljeće, organizatori ne isključuju mogućnost da bude organizirana još jedna u svibnju. Ako vas zanima koja će to biti i kada, pomno pratite web stranice Goethe isntituta.

Prije ove šetnje organizirana je obilazak parkova i stuba na području od Kozjaka do Mihaljevca.

KLJUČNI PODACI

  • ŠETNJE SJEVERNIM PARKOVIMA
  • Građani obišli Rokov perivoj, nekadašnje groblje

Autor:

Tanja Molvarec

29.04.2012.

10:30h


KVARTOVI, NAJČITANIJE