Trenutna pozicija: Naslovnica>Kvartovi>Trešnjevka
AUTOR DANSKIH KOTAČA::
Bandiću, guglati kako se rade biciklističke staze
FOTO: Mikael Colville-Andersen, autor izložbe o danskoj kulturi vožnje biciklom, nije bio oduševljen Bandićevom stazom kod SC-a
slika vijesti

Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija
Članak

Autor: Valentina Jarnjak
Objavljeno: 18.04.2012. 16:56h

Nije važno samo staviti boju na pločnik, već je potrebno napraviti stazu s nekim smislom, komentirao je Mikael Colville-Andersen, autor izložbe ''Danski kotači'', biciklističku stazu koja je nedavno ''osvanula'' nedaleko Studentskog centra.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-
Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija  
Naime, ta je staza u potpunosti neprimjerena i to zbog toga jer je po njoj gotovo nemoguće voziti zbog parkiranih automobila.

No, dobra je vijest da je, nakon medijskih napisa, maknuta takozvana spajalica, odnosno ograda koja dijeli kolnik od pločnika, pa sada biciklisti imaju normalan pristup pješačkom prijelazu. 

- Neshvatljivo mi je da su za biciklističke staze angažirani najbolji urbanisti i prometni stručnjaci, a onda to na kraju izgleda ovako. Nigdje se na svijetu za biciklističke staze ne uzima od pješaka, već od ''prometa''. Ove su staze preuske, s jedne strane smetaju automobili, a s druge strane su tu pješaci - zaključio je Colville-Andersen.

Na našu konstataciju kako je ova staza postavljena za njega, odnosno povodom njegove izložbe u Tehničkom muzeju kojom bi se Hrvatima pokušala približiti danska kultura vožnje biciklom, ovaj je umjetnik kazao kako odgovorni baš i nisu uspjeli u svome naumu.

- Cijenim namjeru, ali nisam impresioniran. Ovo uistinu nisu biciklističke staze - istaknuo je Colville-Andersen.

A da se ovaj umjetnik uistinu razumije u ovu temu govori i činjenica da je Zagreb samo jedan u nizu gradova gdje će biti izložena njegova izložba koja, osim što približava dansku kulturu vožnje biciklom, ujedno i ističe njezine prednosti, prezentira načine unapređenja biciklističke infrastrukture i tehnike brzih popravaka bicikla te upoznaje sa svim potencijalnim opasnostima i strogim pisanim i nepisanim pravilima prilikom vožnje biciklom te kao kruna inicijative potiče na intenzivnije razmišljanje o simbiozi biciklista i njihovih vlastitih bicikala.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-
Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija  
- U proteklih pet godina situacija se u europskim gradovima iznimno popravila što se tiče uređenja biciklističkih staza, a i sve je veći broj biciklista na ulicama. Ljudi se sve više okreću ovom načinu prijevoza čime svakako donose dobro svome zdravlju, ujedno se smanjuje zagađenje, ali i gužve koje su postale neizdržive u većim gradovima - kazao je za kraj Mikael Colville-Andersen.

Nas je, naravno, zanimalo što bi preporučio gradonačelniku Milanu Bandiću kada su biciklističke staze u pitanju.

- Preporučio bih mu da malo ''gugla'' i vrlo brzo može saznati kako se radi pravi biciklistička staza - duhovito je poručio Colville-Andersen.

Inače, izložbu ''Danski kotači'' možete pogledati u razdoblju od 18. travnja do 17. lipnja, a u istom perioduprovodit će se i brojne radionice.

FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE OVDJE

ključne riječi Mikael Colville-Andersen, danski kotači, biciklistička staza, izložba, tehnički muzej, studentski centar
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...