PERO KOVAČEVIĆ

  Zagreb na Savi je

  Teslin projekt, a ne Čačićev

  piše Pero Kovačević

  Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

  Prvi koji je došao do ideje i vizije gradnje hidroelektrana na Savi bio je Nikola Tesla, a ne Radimir Čačić, Milan Bandić ili Bernardić

  Autor: Pero Kovačević

  Objavljeno: 20.04.2012. 15:13h

  Počelo je počelo. Kreće predizborna kampanja za lokalne izbore koji će se održati u svibnju 2013. godine. HNS, prema pisanju medija, planira idući tjedan stupiti u koaliciju s gradskim HSU-om, a potom će im se u svibnju pridružiti i SDP.

  Cilj je koalicije pobjeda na lokalnim izborima sljedeće godine i to s Davorom Bernardićem kao kandidatom za gradonačelnika. Nagađa se da bi u tom slučaju kandidati za dogradonačelnike bili predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević i Višnja Fortuna, predsjednica GO HSU-a. Okosnica programa nove koalicije bio bi projekt ''Zagreb na Savi''.

  Riječ je o projektu o kojem se priča dugi niz godina koji mnogi svojataju kao svoj projekt koji su godinama u raznoraznim izbornim kampanjama obećavali Milan Bandić, Radimir Čačić, Marina Dropulić, SDP, HNS, HDZ i mnogi drugi. Što im je zajedničko? Zajedničkom je to da su svi ostali na danim obećanjima. HNS i Čačić danas tvrde da je to njihov projekt, čiju je realizaciju na sjednici Vlade najavio potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Isti akteri opet obećavaju ono što su davno obećali.

  Intelektualno džeparenje

  Projekt ''Zagreb na Savi'' u kojem se predviđa gradnja četiri hidroelektrane na Savi nije niti projekt Radimira Čačića, Milana Bandića, Davora Bernardića, Marine Dropulić, SDP-a, HNS-a, HDZ-a već je riječ o klasičnom intelektualnom džeparenju. Zašto to kažem?

  Evo, zbog čega. Naime, prvi koji je došao do ideje i vizije gradnje hidroelektrana na Savi bio je Nikola Tesla. Tesla je tu svoju viziju i ideju predstavio 24. svibnja 1892. godine u Gradskoj vijećnici. Prema, zapisanim povijesnim izvorima Nikola Tesla, nakon smrti majke i psihičkog odmora od posla stiže 22. svibnja 1892. godine u Zagreb.

  On 24. svibnja 1892. godine u Gradskoj vijećnici predstavlja svoje nazore, projekte i ideje elektrifikacije Zagreba. Tesla je predložio uvođenje izmjenične struje i na temelju vlastitih iskustava, i zbog jeftinoće i jednostavnosti strojeva, te mogućnosti kasnijih proširenja, zatim zbog prijenosa na daljinu itd.

  Tesla predlaže gradnju hidroelektrana. Tesla je upozorio i na tehničko- ekonomsku stranu elektrifikacije: svi strojevi koji se mogu dobaviti su izvrsni i sigurni, ali treba paziti da u cijeni ne bi bilo prijevare. Tesla , kaže korisnost strojeva varira manje od jedan posto, no cijene znaju biti mnogo šarolikije.

  Znate li kako se Zagreb odužio Tesli?

  Odbio je prijedlog da se Nikla Tesla proglasi počasnim i zaslužnim građaninom Zagreba. Znate li da su Vuk Stefanović Karadžić, Alexander Bach i Khuen Hedervary i dalje počasni i zaslužni građani Zagreba?

  Što reći na kraju? Neka sami čitatelji prosude radi li se ovdje o klasičnom intelektualnom džeparenju. Ponovnom obećavanju već davno obećanog ili možda ovaj put nešto i bude realizirano. Isti ti akteri i profesionalni ''obećivači'' su nam puno toga obećali. Sjetimo se nekih: 200 tisuća novih radnih mjesta, tunel ispod Sljemena, deniveliranje pruge, podzemnu željeznicu itd…


  KLJUČNI PODACI

  • piše Pero Kovačević
  • Zagreb na Savi je Teslin projekt, a ne Čačićev

  Autor:

  Pero Kovačević

  20.04.2012.

  15:13h


  FOKUS, NAJČITANIJE