KOSTADINKA VELKOVSKA

  Preponsko bicikliranje

  u režiji Gradske uprave

  piše Kostadinka Velkovska:

  Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

  Prateći biciklističku stazu biciklisti bi trebali voziti preko rupa, po zebri, kroz ograde, terase, dvorišta...

  Autor: Kostadinka Velkovska

  Objavljeno: 21.04.2012. 10:16h

  Otvorena je biciklistička sezona. Kako je počela tako su počele i muke po biciklistima, pa ću se i ja osvrnuti na fijasko novih biciklističkih staza po zagrebačkim ulicama.

  -.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Biciklističke staze u Zagrebu su potpuno neprimjereneMislim da je malo tko u Zagrebu, tko ne koristi bicikl kao prijevoz, bio svjestan koliki je broj onih koji svakodnevno našim ulicama do odredišta dolaze ovim ekološki prihvatljivim sredstvom i svakako je jefitniji i brži od ZET-a. Ja se zaista ne vozim biciklom, moram priznati, ali apsurde napravljene u Savskoj i da je čovjek slijep, vidio bi ih. Kažu da su staze napravljene doslovno „preko noći“ kako bi se impresionirao danski „veleposlanik biciklizma“ koji je u Tehničkom muzeju otvarao svoju izložbu o razvoju biciklističke infrastrukture u svjetskim gradovima.

  Tko je tu lud?

  Zamislite njegovo zaprepaštenje kad je, stigavši u Zagreb, u društvu danskog veleposlanika, ugledao neke žute linije zbog kojih pješaci nemaju kuda prolaziti, a biciklisti bi trebali voziti preko rupa, po zebri, kroz ograde, terase, dvorišta i prateći biciklističku stazu, riskirati velike kazne od strane policije.

  Jaaaao, pa tko je tu lud? Slušala sam gradonačelnika kako se ispričao svim biciklistima zbog ovakvog propusta. Rekao je da da su te staze crtali ljudi iz ureda, jer da su izašli na teren, nikada se tako nešto ne bi dogodilo.

  'Duhoviti' crtaći biciklističkih staza

  Pa je li moguće da zaista postoje takvi ljudi, kakav je to um koji je sjedio negdje tamo u nekom uredu, vrlo vjerojatno u onoj velikoj zgradi na Trgu Stjepana Radića i pomislio: „Hm, ajmo napraviti da biciklistička staza ide kroz ogradu, a da pješaci nemaju kuda hodati.“ Kao što vidimo, teorija je jedno a paksa sasvim nešto drugo.

  Nakon te odlične ideje kojoj se dotični zaposlenik u Gradu vjerojatno još uvijek divi, nastupaju Zagrebačke ceste koje kažu kako oni samo provode na terenu ono što su im iz Grada naredili. I dođe zaposlenik Zagrebačkih cesta, ima kantu boje u ruci i crta stazu za bicikliste koja prolazi kroz ogradu i misli: „Hm, ovo je ili dobra zafrkancija nekoga iz Grada, ili nemaju pojma šta rade, ali zato ću ja napraviti točno što su od mene tražili, odgovorno ću obaviti svoj posao, i napravit ću biciklističku stazu kroz ogradu.“ Duhovito!

  -.-Berislava Picek / CROPIX -.-Bandić s ena kraju morao ispričavati biciklistima zbog traljavo obavljenog posla Gradske upraveNo, ne brinite, staza više ne ide kroz ogradu, sve su to promptno riješili. A kako? Pa logično, isčupali su ogradu, maknuli su stupove, neće valjda premještat i terase kafića? Kako su poslušni crtači, radili su svoj posao bilo pravo ili krivo!! A biciklisti, kao da nisu važni!?

  I tako gleda Danac Mikael, nakon New Yorka, Philadelphie, Dublina, ovaj fijasko u Savskoj u Zagrebu i poruči našem gradonačelniku: „Ili nas posjetite u Copenhagenu da vam pokažemo kako se to radi, ili jednostavno „guglajte. U 2012. godini,ovo je apsolutna sramota.“ Baš smo dobili po prstima!

  Čuvajte se ograda po stazama

  Svi trenutno pričaju o velikom projektu Zagreba na Savi, o projektu „teškom“1,2 milijarde eura, o tome kako ćemo oživjeti Zagreb s obje strane strane rijeke, stvoriti urbane prostore. Budimo realni, ako će i taj projekt voditi netko „iz ureda“ a ne na terenu, moglo bi se dogoditi da neki splav bude smješten na nasipu, a da automobili voze po vodi. Samo zato što je netko sjedio u uredu i divio se svojoj ideji, a onaj tko je provodio ideju je „samo radio svoj posao“. E da mi je to vidjeti!

  I na kraju, moram citirati našeg gosta iz Danske: „U 2012. godini, ovo je apsolutna sramota.“

  Zato dragi moji, u nedjelju svi izvadite svoje bicikle iz šupa, i pridružite se biciklistima na vožnji kroz grad, na Dan Planeta Zemlje. Samo pazite, možda postoji još neka ograda koju nisu isčupali, a vi ipak niste spremni na preponsko bicikliranje.

  Vaša Kostadinka!

  KLJUČNI PODACI

  • piše Kostadinka Velkovska:
  • Preponsko bicikliranje u režiji Gradske uprave

  Autor:

  Kostadinka Velkovska

  21.04.2012.

  10:16h


  FOKUS, NAJČITANIJE