KOSTADINKA VELKOVSKA

  Neki su grah iz Maksimira

  jeli do kraja tjedna

  piše Kostadinka Velkovska

  Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

  Nakon produženog vikenda, opet u staroj kolotečini. Poskupljenja, zlostavljanja, ubojstva, otkazi, ovrhe... a posla ni za lijek

  Autor: Kostadinka Velkovska

  Objavljeno: 05.05.2012. 09:47h

  Sramotno! Proslava 1. svibnja u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj prošla je za plakati. Zbog porcije graha, kapa, majica, karanfila ljudi su se tukli, kao da je smak svijeta i kao da im je zadnje. Ne mogu vjerovati! Činjenica je da zbilja nismo imali što slaviti, jer brojka nezaposlenih je zastrašujuća. Žalosno, na Trgu bana Jelačića prosvjed u organizaciji Sindikata, gdje se trebao čuti glas vapijućih, bilo je jako malo prosvjednika. Valjda je nekima grah bio prioritetniji, što je za razumjeti, jer kad ne radiš i nemaš što jesti, grah u Maksimiru je gozba. Koliko je velika glad govori to da su neki nakon pojedene porcije graha, izvadili iz torbe rajnglice, vješto ih podmetnuli pod šeflju i napunili ih, pa tako sebi osigurali gozbu do kraja tjedna. Morate priznati, jadno ali istinito!

  I tako nakon produženog vikenda, opet u staroj kolotečini. Poskupljenja, zlostavljanja, ubojstva, otkazi, ovrhe... a posla ni za lijek. Bojim se da ćemo uskoro svi oboljeti na živce!

  Preostaju nam jedino šetnje Bundekom, Jarunom, Maksimirom, Sljemenom, jer sam čula da hodanje dobro djeluje na psihu, a niš ne košta. Još ako imate bicikle, kud ćeš bolje!

  A Jakuševac? Mediji stalno pišu o problemu smeća na Jakuševcu, kao da je to nešto novo, a već se godinama pokušava riješiti taj problem i nikako pa nikako. Valjda će ekolozi malo jače pritisnuti, a znaju gdje treba. Nadajmo se!

  Kad spomenem Jakuševac, ne mogu ne spomenuti Hrelić. Tamo je svake nedjelje veliki šoping. Prodaje se sve od igle do lokomotive, cijene su vrlo, vrlo pristupačne za svaki džep. Može se jeftino pojesti ćevape, pljeskavice, grah, kobasice i sresti zanimljive face. Pravi užitak!

  Nešto za raspoloženje, pala mi je na pamet pjesma od Luke Nižetića:

  Proljeće je
  a u meni nemir
  od sreće bih
  zagrlio svemir ....

  Otkako sam tebe
  upoznao ja
  nisam više isti
  to već svako zna
  a i sam se pitam
  što to sa mnom bi
  kakvom si me čarolijom
  začarala ti

  E, moji sugrađani, kako nam je trenutno, ni proljeće nam ne može pomoći, ma tko nas je to začarao?!

  U Hrvatskom narodnom kazalištu 27. travnja 2012. godine bila je premijera opere Jenufa, Leoša Janačeka. Predstava je doživjela veliki uspjeh. Redatelj Ozren Prohić sjajno je izrežirao ovu operu koja je i u glazbi i u libretu vrlo dramatična i potresna. Briljirala je Tamara Franetović Felbinger u naslovnoj ulozi Jenufe, Ivanka Boljkovac kao Crkvenjarka donijela je svu dramatičnost uloge, kako pjevački tako i glumački. Roman Sadnik kao Laca Klemen također je pokazao raskoš svog glasa, Albert Bonnema kao Števa Burja, Zlatomira Nikolova kao Burjeva, Martina Klarić kao Karolka, Ana Zebić kao Jano, Kristina Anđelka Bopar kao Barena, Ozren Bilušić kao predradnik, Ivica Trubić kao sudac, Neda Martić, Jelena Kordić i Grazella Bracuti uz zbor i
  orkestar Opere HNK-a u Zagrebu pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića doprinijeli su velikom uspjehu ove predstave. Odličan repertoarni potez! Čestitke izvođačima, redatelju, HNK-u sa željom da ova predstava dugo ostane na repertoaru HNK-a.

  Dragi moji, uživajte u sunčanom vremenu, za sada je to još jedino besplatno.

  KLJUČNI PODACI

  • piše Kostadinka Velkovska
  • Neki su grah iz Maksimira jeli do kraja tjedna

  Autor:

  Kostadinka Velkovska

  05.05.2012.

  09:47h


  FOKUS, NAJČITANIJE